Omställningen av Jälla ska fortsätta

Svar till debattartikeln ”Dags att avbryta Eko-omställningen på Jälla” i UNT den 29/5.

Eleverna på Jälla lär sig både att driva konventionellt och ekologiskt lantbruk vilket gör dem mer attraktiva på framtidens arbetsmarknad, skriver Helena Nordström Källström, Erik Pelling, Helena Hedman Skoglund och Linda Eskilsson.

Eleverna på Jälla lär sig både att driva konventionellt och ekologiskt lantbruk vilket gör dem mer attraktiva på framtidens arbetsmarknad, skriver Helena Nordström Källström, Erik Pelling, Helena Hedman Skoglund och Linda Eskilsson.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Debatt2020-06-16 02:41
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

Kommunstyrelsen i Uppsala kommun har beslutat att ställa om gården Jälla till ekologisk produktion. En omställning som gagnar eleverna på skolan som får en bredare utbildning, skolans djur som får en bättre livsmiljö och kommunens skolbarn och äldre som snart får ekologisk mjölk och kött från Jälla. Omställningen vill nu M, C och KD avbryta. Mittenstyret vill i stället fortsätta att utveckla Jälla till ett modernt ekologiskt lantbruk.

Jälla kan, förutom att vara ett attraktivt naturbruksgymnasium, bidra med många andra mervärden för kommuninvånarna. Det som produceras på gården hjälper till att uppfylla målet på 100 procent ekologisk mat i kommunens verksamhet. Gården kan ta emot besök. Djuren kan beta marker som kommunen sköter. Listan kan göras lång. 

Den pågående pandemin och osäkerhet i omvärlden har gjort tydligt att självförsörjning måste föras upp högre på agendan. I det konventionella jordbruket är beroendet stort av insatsvaror som konstgödning och bekämpningsmedel som inte produceras i Sverige. I ekologisk djurhållning måste över hälften av fodret odlas på plats eller hos andra närliggande ekologiska gårdar, så fodret blir mer närproducerad. 

Vi vill avslutningsvis korrigera några missuppfattningar i Uppsalaalliansens artikel:

Att mjölken från Jälla i dag säljs som konventionell beror på att den ännu inte är KRAV-certifierad, inte för att ”ingen vill ha den”. 

Lönsamheten blir inte sämre av att korna, i enlighet med KRAV:s regler, får en bättre inomhusmiljö och får vara ute mer. Att driva ekologiskt lantbruk är ofta mer lönsamt som att driva konventionellt.

Läroplanen gör ingen skillnad på om studier bedrivs på en konventionell eller ekologisk gård, alla moment lärs ut oavsett gårdsdrift. Eleverna på Jälla lär sig med andra ord både att driva konventionellt och ekologiskt lantbruk vilket gör dem mer attraktiva på framtidens arbetsmarknad. 

Vi kommer att fortsätta att ställa om Jälla till ett modernt, ekologiskt jordbruk. Det är det som gynnar både dagens och morgondagens kommuninvånare.