Ompröva planen!

Boende i Uppsala län riskerar drastisk minskning av möjligheter till psykoterapi, skriver Eva-Mari Eneroth-Säll (bilden), Anders Carlberg och Barbro Johansson med flera.

Eva-Mari Eneroth-Säll

Eva-Mari Eneroth-Säll

Foto:

Debatt2016-05-23 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Landstinget i Uppsala län införde för 5 år sedan vårdval Privat psykoterapi, med möjlighet för patienter att kunna få upp till 20 psykoterapisamtal. Ett vårdval där patienten själv kan välja psykoterapeut och terapiinriktning. Avtalet ger även möjlighet till förlängning med ytterligare 15-20 samtal utifrån patientens behov.

Nu planerar landstinget att drastiskt minska tillgången till privat psykoterapi och det har talats om minskningar upp till 75 procent av dagens behandlingsmängd. Det sker samtidigt som den psykiska ohälsan i landet ökar lavinartat, antalen självmord ökar, antidepressiva och ångestdämpande mediciner ökar .

Under de 5 år vårdval privat psykoterapi funnits i Landstinget Uppsala län har efterfrågan stadigt ökat bland patienter. Många vittnar om det positiva med denna möjlighet och en lättnad över att inte vara hänvisad till enbart mediciner eller till en vårdapparat med många gånger otillräckliga möjligheter att hjälpa, med stora brister i kontinuitet.

På det sätt som nuvarande privata psykoterapiavtal i Uppsala läns landsting är utformat har det också starkt stöd i modern internationell psykoterapiforskning och Uppsala har genom det legat i framkant när de utvecklat modellen. Uppsalamodellen har även samma uppbyggnad som framgångsrika psykoterapimodeller i Finland, Tyskland med flera länder i Europa som visat mycket bra resultat när det gäller minskad sjukskrivning och minskad medicinering i patientgruppen.

Landstinget i Uppsala län har nyligen under tidspress arbetat fram en förändrad handlingsplan där olika delar av vården varit inbjudna att delta, dock inte de privata psykoterapeuterna som har avtal med landsting och som arbetar med den aktuella patientgruppen.

Landstinget har inte heller utvärderat psykoterapiavtalet på annat sätt än att undersöka hur många patienter som använt sig av möjlighet att gå i privat psykoterapi. Man har alltså uppenbarligen inte kännedom om liknande väl utvärderade modeller i t ex Finland, utan konstaterar endast att allt fler valt att gå i psykoterapi och att kostnaderna ökat.

Vi anser att detta är en dåligt underbyggd handlingsplan som riskerar att drastiskt försämra för den som har livskris, depression, ångest, trauma, existentiell kris eller bara ett lidande utan namn, som efterfrågar SAMTALET som behandlingsform.

I handlingsplanen vill Landstinget i Uppsala län:

Mycket drastiskt minska tillgången till psykoterapi i vårdval privat psykoterapi .

Begränsa terapiutbudet i psykoterapiavtalet till i stort sett en terapiform - KBT.

Ta bort primärvårdens/vårdcentralers remissrätt till privat psykoterapi – den som inte blir hjälpt på sin vårdcentral kommer att hänvisas till psykiatrin.

Att bara patienter med några få förutbestämda diagnoser får tillgång till privat psykoterapi.

Skapa ett nytt bedömningsteam (som kommer att ligga inom psykiatrin) som inte träffar patienten utan utgår från skriftliga remissunderlag när de beslutar om vem som får tillgång till psykoterapi.

Öka resurser till psykologisk behandling på vissa vårdcentraler

Vi stödjer delförslaget om ökad satsning på psykologisk kompetens på vårdcentraler och ser det som betydelsefullt att patienter redan på sin vårdcentral ska kunna få samtala med leg psykolog eller leg psykoterapeut. Men som helhet är vi starkt oroade över den förändringsinriktning som beslutats i handlingsplanen.

Om handlingsplanen genomförs innebär det att psykoterapiavtalet kommer att likna utformningen av Rehabiliteringsgarantin, där man begränsade utbudet av terapi till en terapiinriktning. Något som Riksrevisionen starkt kritiserar i sin granskning av Rehabiliteringsgarantins satsning på enbart KBT i rapporten ”Rehabiliteringsgarantin fungerar inte – tänk om eller lägg ner”.

Vi föreslår istället

Behåll nuvarande Uppsalamodellen för vårdval privat psykoterapi. En modell med gott forskningsstöd som

- bygger på hög behandlarkompetens( leg psykoterapeut med minst 3 års erfarenhet)

- erbjuder patienter ett flertal psykoterapiinriktningar godkända av Socialstyrelsen, med patientens valfrihet i centrum

- erbjuder varierande behandlingslängder utifrån patientens behov

- ger patienten möjlighet att välja psykoterapeut och behandlingsinriktning

 Ökad satsning på leg psykologer och psykoterapeuter på vårdcentraler.

Bibehållen remissrätt för vårdcentraler till privat psykoterapi.

Att landstinget genomför kontinuerlig utvärdering av vårdval privat psykoterapi utifrån sjukskrivningsfrekvens och medicinering i den aktuella patientgruppen under behandlingstiden, för att genom det följa effekterna av utförd behandling.

Vi hoppas att våra folkvalda politiker i Vårdstyrelsen väljer att även fortsättningsvis ligga i framkant i arbetet för att förbättra den psykiska ohälsan genom att ompröva beslutet om handlingsplan!

Eva-Mari Eneroth- Säll

Beteendevetare/fil kand, leg psykoterapeut, handledare

Anders Carlberg

Leg psykolog, leg psykoterapeut, specialist klinisk psykologi, handleare, psykoanalytiker

Barbro Johansson

Leg sjukgymnast, leg psykoterapeut

Britt-Inger Samuelsson

Ditte Liss

Kina Nygren

Hadi Rahimi

Ellen Krokstad

Trude Andersen

Eva Hällnert Blom

Pekka Kataja

Hillevi Torell

Gunilla Wiklander

Eva Falkner

Eva-Maria Lindström

Annika Thulin

Per Malm

Cecilia Ralfe Stelander

Inger Johnsson-Sundström

Tommy Hallquist

 Alla har landstingsavtalet privat psykoterapi LOV och är leg psykoterapeut

Birgitta Hedin-Storm

psykiater och leg psykoterapeut

Tony Klein

psykiater och leg psykoterapeut

Björn Milesson Fors

Psykiater

Per Hilton Brown

psykiater och psykoanalytiker

Boel Gustafson

psykiater

Läs mer om