Styret i Knivsta agerar oansvarigt mot unga

När Knivstas styre äventyrar fyrspåret äventyrar de också ungdomarnas situation, skriver Linus Wesslén med flera.

Det är feltänkt av Knivstas styre att bromsa byggandet i kommunen, menar artikelförfattarna.

Det är feltänkt av Knivstas styre att bromsa byggandet i kommunen, menar artikelförfattarna.

Foto: Adam Wrafter

Debatt2023-12-13 06:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Knivsta Kommun var med och tecknade fyrspårsavtalet 2017 gjordes något historiskt. Sveriges yngsta kommun vågade satsa och drömma om ett Knivsta – där framtiden bor. Men drömmen blev tyvärr kortlivad. I valet 2022 gick Knivsta.Nu, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna alla till val på att (på sina egna sätt) i princip stoppa allt byggande. Valkampanjerna handlade om att “värna småstaden”, men väl vid makten visade det sig att ett budskap som “låt oss äventyra kommunens tillväxt” hade varit mer rättvisande.

I Knivsta kommun är 30 procent av invånarna under 20 år, vilket är hela 7 procentenheter högre än riket i genomsnitt. Därtill motsvaras befolkningen över 64 år i Knivsta av 14 procent av invånarna medan rikets snitt ligger på omkring 21 procent. Sveriges yngsta kommun har också en ung befolkning. Det är en otrolig tillgång och det är politikens uppgift att värna och tillvarata den.

Att stoppa byggande i allmänhet och centrumutveckling i Knivsta i synnerhet slår hårt mot kommunens unga som vill stanna kvar och bidra. Det blir helt enkelt inte möjligt. Det hela resulterar i att kommunen tappar både kompetens och skattekraft. Vi menar att en kommun där unga är överrepresenterade också borde se till ungas intressen.

Nyligen skrev UNT om en mer konstruktiv dialog i politiken i Knivsta. Att vara konstruktiv är såklart viktigt, men vi ser med stor oro att ungdomarna glöms bort i viljan att uppnå samsyn. Framför allt om nuvarande styret vägrar möta visioner om tillväxt halvvägs. Det riskerar inte bara ungdomars vilja att stanna i Knivsta. Det riskerar även att äventyra hela fyrspårsavtalet. Fyra spår mellan Stockholm och Uppsala skulle underlätta enormt för kommunens invånare eftersom närmare tre fjärdedelar av kommunens arbetskraft pendlar ut.

Några som verkligen också förtjänar bättre än tågstrul varje vardag är kommunens ungdomar i gymnasieåldern som pendlar till skolan varje dag. Knivstas enda gymnasium har långt ifrån platser och program för alla vilket gör att hundratals gymnasieungdomar i Knivsta varje dag pendlar till exempelvis Stockholm eller Uppsala. I Knivsta borde det vara en solklar prioritering att hjälpa pendlarna, både arbetskraften och de unga.

Att fyrspårsavtalet äventyras riskerar inte bara att cementera pendlare fast i krångel och överbelastad kollektivtrafik utan slår också hårt mot kommunens legitimitet. När kommunen står som en avtalspart och har en rad åtaganden måste det få stå över det politiska spelet. Uppfyller Knivsta kommun inte sin del av fyrspårsavtalet skadas kommunens rykte och legitimitet allvarligt. Det är en otroligt obekväm sits att ha inför framtida överenskommelser och upphandlingar.

Samhällskontraktet kommunen har med medborgarna betyder att det offentliga tar ansvar och förvaltar skattebetalarnas pengar ansvarsfullt. Allt annat är att betrakta som oansvarigt. Invånarna är de som bygger kommunen och de är också invånarna som lider när ledarskap och prioriteringar brister.

Styret i kommunen bedriver en politik som riskerar att långsiktigt försvåra för kommunens unga. Som unga centerpartister kan vi inte beskriva det som något annat än oacceptabelt. Vi vill erbjuda väljarna något annat – vi ser gärna en kommun med tillväxt som inte är rädd för att våga drömma eller växa. Vi vill se en kommun där politiken tar ansvar för framtiden och arbetar långsiktigt, där det finns en stabilitet samtidigt som man vågar tänka nytt och tillvarata ny kompetens. Vi vill värna fyrspårsavtalet och på riktigt göra skillnad för Knivstas unga. Vi vill forma morgondagens Knivsta, som är modernt, grönt och nära.