I en verklighet där kommunens invånare blir allt äldre, där våra äldre multisjuka invånare står för runt 80 procent av omsorgs- och vårdbehovet och där kommunens investeringsförmåga är väldigt låg, är det klokt att samarbeta med stiftelser och företag för att säkra god omsorg och vård för våra behövande äldre.
I stället för att kommunalisera maximalt, och fientligt häva ingångna avtal, måste kommunen jobba strategiskt med alla viktiga leverantörer av omsorg och vård.
Det är uppenbart att MP, S och V inte leder äldrenämndens verksamhet på ett sätt som fokuserar på hög kvalitet till bästa möjliga pris. De klarar inte av att hålla tungan rätt i mun om de har krav-, upphandlings- och kvalitetsuppföljningshatten på sig eller den egna utförande omsorgs- och vårdhatten. Denna oförmåga är allvarlig för våra äldre och för alla anhöriga till äldre i behov av omsorg och vård.
Så länge kommunen klarar sitt uppdrag som uppköpare och kvalitetssäkrare av omsorgs- och vårdtjänster är det inte viktigt vem som utför de tjänster de garanterat att de ska leverera, med en viss kvalitet till ett visst pris. Vi förstår inte hur detta kan vara svårt att förstå.
Det är olämpligt att blanda rollerna beställare, kvalitetsgranskare och leverantör.
Ett tydligt argument för olämpligheten med att blanda rollerna är att kommunala leverantörer inte tillhör dem som levererar högst kvalitet till jämförbara kostnader. På många sätt är kommunens verksamheter kostnadsdrivande. Vi är övertygade om att det inte handlar om att kommunens omsorgs- och vårdpersonal är dålig, jämfört med stiftelse- eller privatanställda. Lika övertygade är vi om att kommunens sätt att operativt organisera och leda verksamheterna har brister. Den kommunalisering av äldreomsorgens verksamheter som vi upplever kommer att driva fram högre och ofinansierade kostnader. Bland annat kopplat till den upphandling av nio särskilda boenden som nyligen avbröts, och som nu kommunaliseras, har vi fortfarande inte fått se vilka villkor som gäller för den kommunala verksamhet som ska ta över driften.
När kommunen ändrar förutsättningar, till exempel sänker ersättningsnivåer, för olika tjänster får inte udden tydligt vara riktad mot stiftelser och privata utförare.
Alla leverantörer ska hanteras likvärdigt. Och rimlig omställningtid vid större förändringar måste erbjudas. Självklart ska vi som invånarnas företrädare säkerställa hög kvalitet till rimliga priser för omsorgs- och vårdtjänster. Samtidigt är det klokt att respektera våra samarbetsparters och vårda en god relation med dem. Vi behöver dem för att långsiktigt klara av kommunens uppdrag. Det är positivt för kommunen att ha flera kvalitetsdrivna leverantörer som konkurrerar. Inte minst anser vi konkurrensen viktig för att berörd personal ska ha alternativa arbetsgivare och att innovativa lösningar utvecklas som ger bättre omsorg och vård, samtidigt som kostnaderna inte skenar. Stiftelser och företag kan också kraftigt avlasta kommunen från nödvändiga fastighetsinvesteringar om de efter upphandlingar klarar av att få en rimlig vinst.
Självklart ska inte ”övervinster” vara möjliga om upphandlingarna är professionella, kvalitetsdrivande konkurrens säkras och kvalitetsuppföljning sker regelbundet.
Det är hög tid för äldrenämnden att få ordning på verksamheten och leda den hållbart. Alliansen vill främst prioritera att
stärka kommunens upphandlings- och kvalitetsuppföljningsarbete
säkerställa att samtliga leverantörer, inklusive kommunen själv, levererar den kvalitet kommunen upphadlat
tillsammans med Region Uppsala ta initiativet till ett utbildnings- och praktikprogram, som inkluderar alla utförare, för omsorgs- och vårdpersonal
omgående starta ett praktiskt projekt tillsammans med Region Uppsala som syftar till att individfokuserat och processorienterat erbjuda bättre omsorg och vård till multisjuka äldre. Förbättringspotentialen är stor och alla leverantörer av relevanta tjänster ska inkluderas.
arbeta fram förslag på nya prisvärda trygghetsboenden för äldre som kan komplettera dem som nu erbjuds.
Det är hög tid att kommunen börjar fokusera på professionell upphandling, kvalitet och bättre samarbete med Region Uppsala, i stället för att motarbeta leverantörer som gör mycket goda insatser.
S, MP och V måste inse att uppdraget att värna invånarnas bästa inte är samma sak som att allt måste utföras av kommunen själv. Avslutningsvis är det våra invånare som bollas mellan kommunala uppdragstagare och Region Uppsalas ansvarsområden. Det bollandet måste skötas mycket mer invånarpositivt än i dag. Då Uppsalas invånare utgör fler än 50 procent av regionens har vi särskilda skäl att driva fram kraftiga förbättringar.
Stefan Hanna, Centerpartiet, kommunalråd och 2:e vice ordförande i äldrenämndenJohan Carlsson, Moderaterna, ledamot och gruppledare i äldrenämndenCamilla Westerborn, Liberalerna, ledamot och gruppledare i äldrenämndenUlla Johansson, Kristdemokraterna, ledamot i äldrenämnden