Med fotbollsstjärnan Lilian Thuram vid mikrofonen blir beskrivningen av världens tillstånd alltid befriande trots problematiken. På ett självklart sätt förklarar han mekanismerna bakom hierarkier, privilegier, rasism och solidaritet. Han redde åter igen ut begreppen på Gränby arena i onsdags.
Människan finner det tryggt att tillhöra en grupp. Men vi kan vidga gruppen genom att först och främst se oss som individer. Att vi alla är människor är viktigare än vad vi har för hudfärg, religion, nationalitet. Det kommer alltid att finnas de som vill skylla allt på andra grupper. Men genom att se oss som individer kan vi känna solidaritet.
För tio år sedan grundade Lilian Thuram en stiftelse som utbildar barn och unga mot rasism. Thuram, sedan i fjol hedersdoktor vid Stockholms universitet, är nu i Sverige för åttonde gången. Förra våren modererade jag, tillsammans med professor Sten Hagberg vid Uppsala universitet, ett seminarium med Thuram på Uppsala slott. Då som nu inskärpte han att ingen människa är mer legitim än någon annan. Européer har dock under de senaste 500 åren framställts som mer legitima än andra. Det synsättet var en förutsättning för slaveriet och kolonialismen. Och det ligger bakom att vita alltjämt ser sig som normen. Att säga att man är ”färgblind” är ju hyckleri.
När Liberalernas kommunalråd Mohamad Hassan modererade samtalet i tisdags tog han upp forskaren Hans Roslings arbete, som genom statistik visar att allt går åt rätt håll i världen. Successivt får människor det allt bättre på jorden. Hur skulle Lilian Thuram beskriva utvecklingen från sitt perspektiv? Är han optimist? Thuram svarade att han är ”realist”. Världen styrs av ekonomiska system, och de är våldsamma. De respekterar inte miljön och planeten. Om alla levde som i Frankrike skulle det behövas tre jordklot. När väl råvarorna inte längre räcker och klimatförändringarna kommer måste vi utveckla en solidaritet, om alla ska få det bra. Och just nu känns det inte alls som om vi är på väg dit, sa Thuram. Folk vill fortsätta att överkonsumera. De som har privilegier vill inte dela med sig. Många är beredda att försvara det de har med våld.
Den rasism som många anser växer i världen är inte ny. Det är lätt att konstatera när man som Lilian Turam är född på franska Guadeloupe i Västindien – där kariberna utrotades av européer – och själv härstammar från förslavade afrikaner. Problemet, menade han, är att nästan bara extremhögern hörs i dag. Trots att det faktiskt är fler än någonsin som tror på jämlikhet!
Thurams budskap är lika sant som enkelt. Vi är en produkt av vår historia, nedtecknad av en liten minoritet med mycket makt. Om vi inte ifrågasätter den kommer vi att reproducera gamla mönster. Att byta perspektiv och konfrontera oss själva är läskigt men nödvändigt. Inte minst om vi tycker att alla på jorden ska få det bättre.