En milskatt på lastbilstransporter gynnar de lokala producenterna, skriver Niklas Malmberg (MP) i sitt svar till mig (UNT 02/08). Majoriteten av transporterna inom skogs- och jordbruk är lokala förflytningar av gods, som inte har konkurrens av fjärrtransporter. Milskatten leder bara till ökade kostnader. Omlastning av gods till och från järnväg kräver också maskiner som ger utsläpp – det krävs en miljöbelastningsberäkning för att värdera effekterna av förslagen.
Mängden gods som transporteras ökar stadigt. För att minska antalet lastbilar på vägen kan godsvolymen ökas i varje transport (se Australien med fordonståg med tre släp). Skogstransporter kan köras med en trave till.
Jag har inte förnekat klimatpåverkan från fossil energi, men menar att Miljöpartiets miljöpolitik i många stycken inte är trovärdig. Bioenergi är inte problemfritt, vid förbränning frigörs partiklar och stora mängder koldioxid som har 100 års omloppstid (den tiden är för lång ur klimatperspektiv). Dessutom bildas svaveldioxid, kväveoxider, kolväten, klorfluorkarboner, metan och sotpartiklar.
Cancerframkallande luftföroreningar från bioenergi framhålls också i Miljöhälsoutredningens betänkande redan 1996. De ämnen som är cancerframkallande är både partikelbundna ämnen som polyaromatiska kolväten (PAH) och gasformiga som eten, butadien och bensen. Använder vi vårat el-överskott till att minska uppvärmningsbehovet med biomassa i bostäder så minskar också vår klimatbelastning.
"Kärnkraftens miljöpåverkan är odiskutabel" skriver Malmberg. Det stämmer – hittills har kärnkraften sparat 1,8 miljoner människoliv och besparat mångdubbelt fler från stora hälsoproblem, jämfört med de partikelutsläpp som motsvarande kolkraft skulle ha gett upphov till. Att stänga svensk, utsläppsfri kärnkraft påverkar tillgången på el och därmed stiger vårt elpris. Ett öres höjning påverkar den elintensiva industrin negativt med en halv miljard kr.
Om vi säljer el till Europa kommer höjningen att handla om kronor, och den svenska industrin kan inte överleva. Utan exportinkomster finns inget att fördela till omsorg och service i landet. Den förda energipolitiken har omfördelat stora summor från statens kassa till privata och utländska aktörer, och den omfördelningen kommer att öka med era förslag.
"Kärnkraft är sannolikt den enskilt viktigaste energikällan i vår strävan att minska vårt beroende av fossila bränslen och reducera klimatpåverkan" skrev Patrick Moore.
Flertalet projekt med inriktning på fjärde generationens reaktorer pågår – här finns många intressanta arbetstillfällen där forskare från Uppsala har spännande lösningar på gång.
Termiska reaktorer av typen högtemperaturreaktorer (VHTR) är intressanta då höga temperaturer möjliggör sådan tillämpningar som processvärme eller billig väteproduktion till fordonsbränsle.
Sammanfattningsvis framstår MP:s förslag som teknikfientliga, landsbygdsfientliga och ytterst ett hot mot Sveriges ekonomi.
Leif Hägg, Alunda