Det är bra om Uppsalas beslutsfattare tar ett bättre ansvar för att kommunen ransonerar sin elförbrukning när både bristen är ett faktum och priserna skenar. Nästan alla kostnader stiger kraftigt nu vilket slår hårt mot alla Uppsalabor. Särskilt för dem som lever med små marginaler. Det är otroligt viktigt att alla kommunala verksamheter tar sitt ansvar för att minska elförbrukningen även om man har fasta elprisavtal. Nu är också tider för att solidariskt hjälpas åt att både hantera effektproblem i elnäten och ökande kostnader.
När kommunen nu arbetar med besparingsfrågan övervägs att minska tiderna då vår belysning i offentliga miljöer är påslagen. Vi tycker att det är viktigt att kommunen alltid säkrar att inte ljuset är påslaget under ljusa timmar. Att under mörka tider begränsa ljuset kommer att förstärka otryggheten i vårt samhälle. Särskilt kommer city att upplevas otryggare. Redan i dag kan de som besöker city bevittna hur allt fler lokaler står tomma. När det blir färre och färre butiker i centrum, förstärker det redan hårt prövade cityföretagares otrygghetskänsla. Risken med en oklok mörkläggning är att det driver på en negativ spiral. Det finns gott om studier som beskriver att när man släcker ner gator och torg så ökar skadegörelse och våldstendenser.
Samtidigt som citys företagsliv har stor betydelse för Uppsalas attraktivitet får vi inte glömma de företagare och invånare som bor i övriga Uppsala. Det råder en stor enighet inom Uppsalas politik att tryggheten i våra offentliga rum måste stärkas. Nu är det inte bara mörka tider det är också hala tider. Tider där väldigt många människor halkar och bryter sina ben mer eller mindre allvarligt. Den offentliga belysningen måste vara i full kapacitet och i stället bör kommunen driva ett kraftigt internt elbesparingsprogram så att inte till exempel stora hus som Uppsala konsert och kongress och stadshuset står onödigt upplysta under tider då inga människor är i lokalerna.
Skrota planerna på att släcka ner det offentliga ljuset i nuläget. Förutom att jobba ännu bättre med att kommunen smartare nyttjar el i alla sina verksamheter kan kommunen med fördel hjälpa till att uppmana oss invånare att ta vårt personliga ansvar. Även om det är många som mycket ekonomiskt kännbart drabbas av skenande kostnader för el kan enkla tips om hur man lever mer elsmart med fördel spridas ännu bättre i vår kommun.
Förutom att växla upp arbetet med att skapa ett energieffektivt samhälle anser vi att kommunen måste växla upp sitt arbete att skapa mer överföringskapacitet från elområde 2 för att säkra elleveranser till kommunens invånare, företag och offentliga verksamheter. Det är inte bara viktigt för vår förmåga att säkra ett framtida generellt välstånd. Det är också viktigt för att stärka Uppsalas civilförsvarsförmåga. Nej, släck inte den offentliga belysningen under vintertid. Stärk i stället all den infrastruktur som inte underhållits och nyinvesterats i tillräckligt bra de senaste åren.
I nuläget är det också oerhört väsentligt att kommunen hjälper till med information rörande vad och vilka saker man har i hushållet som är kostsamma. Allt för att hjälpa de enskilda hushållen i vad de kan göra för att minimera sina egna kostnader i sina hushåll. Det bästa vore om någon av kommunens hundratals kommunikatörer gjorde någon nytta och sammanställde sådan info till Uppsalas innevånare.
Kommunen bör även omdisponera medel i investeringsbudgeten redan i början av nästa år. Flytta pengar från spårvägsprojektet som årligen kostar miljontals kronor i utredningar till investeringar i nya energieffektiva belysningsarmaturer. Ungefär hälften av kommunens 40 000 belysningsarmaturer är i dag bytta, ett arbete som pågått i cirka 10 år. Vi föreslår att arbetet påskyndas. När vi bytt alla våra återstående 20 000 ljuspunkter kommer kommunen lågt räknat spara ca 10 000 kWh per dygn. Det är en investering som ger nytta direkt.
Politik är att prioritera, vi prioriterar lösningar här och nu i stället för att fortsätta utreda spårbunden trafik vilken redan är omodern.