Krisstödet i Uppsala kommun måste bli bättre

Krisstödet i Uppsala klarar inte av att hjälpa offren för sprängningar och skjutningar, skriver Therez Almerfors och Sofia Andersson.

Therez Almerfors och Sofia Andersson (båda) skriver om behovet av ett reformerat krisstöd i Uppsala.

Therez Almerfors och Sofia Andersson (båda) skriver om behovet av ett reformerat krisstöd i Uppsala.

Foto: Angelica Klang

Debatt2024-01-07 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den senaste tidens utveckling med skjutningar och sprängdåd är mörk och oacceptabel. Vi befinner oss i ett för Uppsala nytt, brådskande läge. Människor som blivit drabbade av en skottlossning eller sprängning mot sina hem söker skydd för att de inte längre vågar eller rent praktiskt kan bo hemma. Moderaterna i Uppsala föreslår nu att Uppsala kommun inrättar en grupp tillsammans med civilsamhället för ett mer omfattande krisstöd som kan arbeta både långvarigt och uppsökande. Vi behöver göra något nytt och något mer som svar på den nya grymmare verkligheten. Förbättringspotentialen är stor.

Barn som blir väckta mitt i natten för att en revolverman står utanför dörren. Barn som leker gängkrig på skolgården, barn som berättar om ont i magen av oro för att släktingar eller en själv ska drabbas av något hemskt. Berättelserna om händelser i vårt älskade Uppsala är många och svåra att ta in. Nu är det julledigheter och vi moderater önskar oss ett tryggare Uppsala. Att önska sig räcker dock inte utan det arbete som den moderatledda regeringen har påbörjat för att fler gängbrottslingar ska bli fällda och sitta inne längre måste fortsätta, så att vi kan radera ut gängen. Samtidigt behöver vi som samhälle garantera säkerheten för Uppsalaborna och se till att barn som ser och utsätts för gängvåldet i dag inte själva går vidare till att utföra hänsynslösa brott. 

Det är politikens främsta uppgift att säkra tryggheten för alla Uppsalabor. Kommunen ska inte vara överallt, men stark där den behövs som mest – människor som drabbas av det hänsynslösa våldet måste få stöd och den senaste tidens händelser har uppmärksammat oss på att det finns stor förbättringspotential. Genom ett utvecklat krisstöd kan vi arbeta uppsökande mot de barn som oroar sig över våldet och direkt mot människor som drabbats av dåd.

Kommunen har ett krisstöd som aktiverades exempelvis under sprängningen i Fullerö och som gjorde stora och viktiga insatser för de direkt drabbade under de första kritiska timmarna. Däremot har det väckts kritik kring att det inte funnits långvarigt eller uppsökande stöd för de som behövt det när en sprängning eller skottlossning ägt rum. Därför behövs ett mer omfattande krisstöd bestående av kommunen och relevanta aktörer från civilsamhället, som kan hjälpa till när vardagen faller samman och påverkar allt från mående till ekonomi. 

Som ledning för Uppsala kommun har vi ett ansvar för invånarnas trygghet. Det är en av de viktigaste kärnuppgifterna och vi måste ha förståelse för att människor i kris behöver mer lättillgänglig hjälp och kanske inte klarar av eller kan vänta på hjälp i ordinarie led. Led som de drabbade ibland knappt känner till. Hjälp som kanske inte alltid ens finns. Dessutom kan den som har resurser, familjemedlemmar med boenden eller liknande, inte få hjälp med exempelvis boende via socialtjänsten. Många människor som befinner sig i kris på grund av dödsfall eller stora förstörelser till följd av gängkriminaliteten hamnar därför mellan stolarna.

I Uppsala är civilsamhället starkt. Det finns många organisationer och föreningar som skulle kunna bidra med krisstöd om de fick möjligheten. Att bara finnas där, närvara på informationsmöten, skicka ut information och vara synliga kan ofta räcka långt, bara det sker under en längre period och inte bara i det akuta skedet. Hos många finns också kompetens och resurser att möta människor i kris, anordna aktiviteter och hitta lösningar på det som behövs. 

Vi föreslår därför att Uppsala kommun inrättar en grupp för krisstöd bestående av kommunen och relevanta aktörer från civilsamhället som tillsammans ska ta fram rutiner, arbetssätt och arbetsuppgifter som ska aktiveras för viktiga insatser under en kris. För ett tryggare Uppsala tillsammans.