Nytt hopp för Eriksbergs skogar?

Kommer överenskommelsen om biologisk mångfald att påverka Uppsalas byggplaner, skriver Inger Hallqvist Lindvall med fle

Debatt2020-11-24 01:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Landshövdingen, länets kommunstyrelseordförande och rektorerna för universiteten har träffat en överenskommelse om att göra mer för den biologiska mångfalden (UNT 13/11). De skriver att ”ett högt exploateringstryck ... riskerar att förstöra de ekologiska sammanhangen” och att ”hänsyn tas till ekosystem och biologisk mångfald i ett tidigt skede bäddar för samhällseffektiv planering”.

Artikeln avslutas så här: ”Vi vill uppmana fler, inom alla samhällsområden att bidra efter bästa förmåga och bromsa förlusten av den biologiska mångfalden.”

Vad innebär överenskommelsen innebär Uppsala kommuns expansionsplaner? Kommer länsstyrelsen och kommunen nu göra generösare bedömningar av miljöbalkens krav på miljökonsekvensbeskrivningar inför exploateringsärendena? Kommer vi att slippa se detaljplaner som visat sig vara olagliga såsom den för Blodstensskogen?Kommer Uppsala kommun att följa sina egna riktlinjer i översiktsplanen om att göra ekosystemtjänstanalyser inför varje detaljplan?

 Kommer ni nu ta hänsyn till summaeffekterna inom ett planprogramområde genom att göra miljökonsekvensanalys för helheten? Detta saknas fortfarande i det starkt kritiserade planprogrammet för Eriksberg och Ekebydalen som antogs 2017.

Föreningen Rädda Eriksbergs skogar har redan antagit debattartikelns utmaning om att bromsa förlusten av den biologiska mångfalden. Föreningen växer stadigt och vårt mål är att skydda de urbana skogsområdena i Eriksberg med omnejd. I stadsdelen finns flerhundraåriga tallar i ett flertal blandskogsområden. De ingår i stadsdelens landskapsarkitektur och är viktiga spridningskorridorer för biologisk mångfald. Länsstyrelsen har bedömt att den sammanhängande grönstrukturen även har ett stort kulturhistoriskt värde.  

Att Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande, har undertecknat överenskommelsen ger oss ett visst hopp. Åtagandet är att värna den biologiska mångfalden i länet. Detta innefattar även staden Uppsala med omgivningar. Nu ska väl även våra folkvalda kunna bidra efter bästa förmåga. Ni kan börja med att lägga ner planerna på att förstöra den biologiska mångfalden i Eriksbergs skogar och grönområden