Ny start för Ackis

Styrningen av Akademiska sjukhuset måste förbättras och förtydligas, skriver miljöpartisterna Johan Edstav och Erik Hemmingsson.

Ny start för Akademiska. Johan Edstav (tv) och Erik Hemmingsson vill ha en tydligare styrning.

Ny start för Akademiska. Johan Edstav (tv) och Erik Hemmingsson vill ha en tydligare styrning.

Foto: Tomas Lundin

DEBATT2014-08-30 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Akademiska sjukhuset är ett sjukhus i världsklass. Här finns mer än 8000 kunniga och ansvarstagande medarbetare som ger oss högkvalitativ sjukvård. Sjukhuset driver i nära samverkan med universitetet banbrytande forskning och utbildning av nästa generation sjukvårdsarbetare.

I dag saknar sjukhuset en politisk ledning som personalen har förtroende för. Dagens politiska styre ägnar sig både åt detaljstyrning i sådant som man borde ha tilltron att lämna till sjukhusprofessionen, samtidigt som de flyr det övergripande ansvaret för sjukhusets utveckling.

Efter 8 år är det tydligt att Alliansen har misslyckats att förmedla vad de vill med Akademiska sjukhuset. Ingen tycks längre veta vem som bär ansvaret för sjukhusets utveckling. Finansieringen är både hoppig och oklar. Ersättningsmodellen för sjukhusvården är så komplicerad att varken politikerna eller personalen förstår sig på den.

I våras stod vi i situationen där ett av landets största sjukhus helt saknade en budget för att den politiska ledningen inte ville erkänna att sjukhuset hade ett underskott på cirka 200 miljoner kronor.

Otydligheten får naturligtvis konsekvenser på golvet. I dag är arbetssituationen på många avdelningar kaosartad med överbeläggning, stress och nedlagda vårdplatser. Problemen skapar en ond cirkel när personalflykt leder till ännu sämre arbetssituation. Många sjuksköterskor har sökt sig till andra arbetsgivare. Problemet är inte att det saknas utbildad personal i Sverige, utan att arbetsförhållandena inte är tillräckligt bra för att attrahera personalen till vårt sjukhus. Hur ska dessa utmaningar mötas när kontakten mellan verksamhet och beslutsfattare har så stora brister?

I stället för att utveckla verksamheten på Akademiska och värdesätta sjukhusets unika roll har Alliansen gjort det motsatta. Uppsala län har gått näst längst i Sverige med privatiseringar av vården. På hela 17 olika områden har Alliansen genomfört vårdval. Från en samlad vård på sjukhuset knoppas verksamhet efter verksamhet av och splittras upp på olika privata aktörer. Resultatet har varit skenande kostnader och det har blivit svårare som patient att veta var man ska vända sig. Dessa pengar hade kunnat användas till att utveckla sjukvården istället!

Miljöpartiet vill utveckla Akademiska sjukhuset istället för att avveckla det. Ett av de första stegen mot att vända utvecklingen blir att ta ett helhetsgrepp på arbetsgivarpolitiken. Vi vill se en ny samlad arbetsgivarpolitik med fokus på arbetsmiljö, utbildning, jämställd lönebildning och delaktighet. Målet är att få bästa möjliga vård med bra arbetsvillkor för de anställda.

För att möta pensionsavgångar och brist på specialistsjuksköterskor vill vi satsa på 60 nya utbildningsplatser till specialistsjuksköterska redan 2015. Utbildningen ska kunna ske inom ramen för en anställning, genom så kallade utbildningsanställningar med lön, parallellt med teoretisk utbildning som ges vid universitetet.

Självklart måste utbildning och kompetensen synas i lönekuvertet. För att jämna ut orättvisa löneskillnader ska lönerevisioner genomföras och principen lika lön för lika arbete måste gälla. Miljöpartiet vill att lönespridningen, det vill säga skillnaden mellan de med högst och med lägst lön, ska minska inom landstinget som helhet. Detta genom en bättre löneutveckling och större lönespridning inom de personalgrupper där löneutvecklingen har halkat efter, som till exempel undersköterskor och sjuksköterskor.

För att komma till rätta med de orimliga köerna måste styrningen bli effektivare. Miljöpartiet vill se en sammanhållen schemaläggning för all vårdpersonal. I dag händer det att operationssalar och undersökningsrum står tomma medan folk ligger i korridorerna, därför att läkare och övrigt vårdpersonal schemaläggs i olika system. Det är en orimlig situation.

Vi tycker att vården ska anpassas efter patienterna, inte patienterna efter hur vården är organiserad. Miljöpartiet vill flytta Uppsala närakut till Akademiska sjukhusets akutmottagning, så att alla patienter får samma väg in till akutvården. Då blir det enklare för patienter att komma rätt från början. Vi menar att en sådan lösning blir både bättre för både patienterna och sjukvården.

För att politiken ska kunna ta sitt ansvar och leda sjukhuset i rätt riktning, måste styrningen förbättras och förtydligas. Det innebär att Akademiska sjukhuset organiseras med en egen politisk styrelse.

Nu går Alliansen till val på att avveckla och privatisera ännu fler delar av sjukhuset. Miljöpartiet erbjuder en annan politik.

Akademiska sjukhuset är en stor och komplex organisation, som måste mötas med det ansvar som ett universitetssjukhus kräver. Det är dags att personalen ges rättvisa förutsättningar för att klara sitt viktiga uppdrag. Det är dags att modernisera landstinget.

Johan Edstav

Landtingsråd för Miljöpartiet

Erik Hemmingsson

Före detta sjukhusdirektör för Akademiska sjukhuset, 5:e namn på Miljöpartiets landstingslista

Valet 2014

Läs mer om