Ny plan för BB

Förlossningen är en av de allra mest prioriterade politiska områdena inom sjukvården. Nu satsas mer pengar på BB, skriver Vivianne Macdisi.

Vivianne Macdisi (S)

Vivianne Macdisi (S)

Foto: Charlotte Winberg

debatt2017-08-20 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att kunna föda tryggt och säkert ska vara en mänsklig och självklar rättighet för alla kvinnor i Sverige.

Förlossningen är en av de allra mest prioriterade politiska områdena inom sjukvården.

Det är ett hårt tryck på BB över hela landet vilket märkts även i Uppsala. I sommar har det skett en fördubbling av gravida som söker sig från Stockholmsvården till förlossningen i Uppsala. Samtidigt har situationen på förlossningen i Uppsala förbättrats kraftigt sedan sommaren 2014 då den var som värst. Förlossningsvården behöver fortsätta stärkas på kort och lång sikt med fokus på ökad patientsäkerhet och förbättrad arbetsmiljö.

Förlossningsvården behöver mer resurser, fler barnmorskor och ska inte slås sönder genom privatiseringar som man har gjort i Stockholm.

Jag gjorde nyligen praktik på kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset. Där fick jag vara med vid förlossningar och se det intensiva samarbetet som sker mellan föderska, barnmorska, undersköterska och läkare. Det krävs precision, kompetens och erfarenhet för att skapa trygghet och säkerställa medicinsk kvalitet när en kvinna ska förlösas. I Uppsala strävar man efter att vara två barnmorskor närvarande som förlöser samtidigt för att kunna styra barnets huvud och ge skydd för bäckenbotten. Med rätt metod och samarbete kan man förebygga bristningar, lugna föräldrar och hjälpa barnet ut på ett tryggt sätt. Framförallt behövs tid. Tid för barnmorskan att fokusera på en födande kvinna i taget.

När barnmorskor berättar om sitt arbete beskriver de vikten av att ha en bra arbetsmiljö, hög grundbemanning, gott chefskap samt bra lokaler och logistik för att de ska få förutsättningar att ge en bra vården. När föräldrar berättar vad de förväntar sig lyfter de behovet av att känna trygghet och bli lyssnade på under förlossningen. Därför måste detta vara ledstjärnorna i vår förlossningsvård.

Region Uppsala har tagit fram en handlingsplan för en förbättrad förlossningsvård med en rad åtgärder för att

1. öka tillgängligheten och jämlikheten 2. förstärka bemanningen på förlossningen 3. öka patientsäkerheten 4. förebygga komplikationer 5. öka kunskap och omhändertagande av skador som uppstår i samband med förlossningen och 6. satsa på kompetensöverföring och utbildning.

Att garantera en bra förlossningsvård är en nationell angelägenhet. Regeringen satsar i årets budget 500 miljoner kronor mer till förlossningsvården och kvinnors hälsa. Det gör att Region Uppsala och andra landsting får bättre förutsättningar att stärka förlossningsvården och arbetet med kvinnors hälsa.

Nu i augusti får Region Uppsala 11 miljoner mer till förlossningsvården.

Kvinnors kamp för ökad jämställdhet och en stärkt position i samhället har pågått i generationer. Även om många vet att svensk sjukvård står sig väl i internationella jämförelser måste vi påminna oss om att kvinnors rätt till en god hälsa och jämställdhet fortfarande är en kamp som ännu inte vunnits och inte får tas för givet.

Det finns en utbredd oro hos många blivande föräldrar att de inte ska få den vård de behöver, när de behöver den. Den oron måste vi ta på allvar och tackla med reformer som gör kvinnosjukvården bättre så att gravida känner sig trygga under hela graviditeten.

En kvinnas fysiska och psykiska kamp när ett nytt liv kommer till världen kan vara den underbaraste upplevelsen. Men det kan också bli den värsta som sätter djupa spår både hos kvinnan och hennes partner. Vi har en skyldighet och ett ansvar att se till att förlossningsvården ger de bästa förutsättningarna till en trygg och god starten i livet.

Jag har haft förmånen att få erfara förlossningsvården på Akademiska sjukhuset. Under min graviditet drabbades jag av att moderkakan lossnade förtidigt vilket resulterade i kraftiga blödningar och akut livsfara. Tack vare handlingskraftig, kompetent och trygg sjukvårdspersonal som arbetade i team gick allt som kunde ha gått snett, under de 38 minuter från att jag ringt ambulans tills barnet var ute, i stället rätt och vi överlevde.

Det var inte tur. Det var skickligheten ända ut i fingerspetsarna hos personalen på förlossningen vid Akademiska sjukhuset som räddade oss.

Vi måste säkerställa att rätt förutsättningar ges för en trygg och säker förlossningsvård till alla kvinnor i alla situationer.

Som trebarnsmamma och feminist är det därför självklart för mig att stödja BB-marschen i dag.

Vivianne Macdisi, regionråd (S) Uppsala

BB-marsch

I dag samlas tusentals människor i hela Sverige i en riksmarsch för att synliggöra förlossningsvården, kvinnors hälsa och jämställdhet.

Förlossningsvård