Uppsala kommun hamnar i år på 232:a plats av 290 på Svenskt Näringslivs årliga undersökning av kommunernas företagsklimat, som släpps i dag. Det är 20 platser sämre än förra året och den sämsta rankingplaceringen någonsin. Det mål som kommunledningen har satt upp om att hamna på topp 50 på listan till 2023 blir allt svårare att uppnå. Älvkarleby får med sin 103:e-plats bäst betyg i länet, trots att man även där tappat några placeringar sen förra året.
Rankingen baseras på hur företagen upplever saker av central betydelse för att bedriva näringsverksamhet, såsom tillgång till kompetens och kommunikationer, hur kommunen bemöter företagare, vilken attityd som finns till företagande och hur brottsligheten påverkar förutsättningarna för att driva företag. För Uppsala kommun är det främst de sistnämnda punkterna – attityd till företagande, bemötande av företagande och brottslighet – som är de stora problemen.
Brottsligheten kostar svenska företag drygt 40 miljarder årligen bara i form av direkta kostnader enligt Svenskt Näringslivs rapport Brottslighetens kostnader. I den summan ingår dock inte de mänskliga kostnaderna bestående av oro och rädsla som företagare och medarbetare behöver utstå dagligen, och inte heller de indirekta kostnaderna. För drygt en vecka sen visade SVT i en kartläggning att Uppsala län har högst antal skjutningar per invånare i Sverige. Utvecklingen är inte acceptabel och måste vändas.
I det arbetet kan samverkan mellan kommunerna och näringslivet spela en viktig roll. Kommunerna i Uppsala län bör regelbundet analysera hur företag påverkas av brottsligheten och ha minst en person som är ansvarig för den frågan. Dessutom bör kommunerna tillsammans med polisen föra dialog med näringslivet om hur den lokala tryggheten kan stärkas och upprätta en handlingsplan för att vända brottsutvecklingen där näringslivsaspekten särskilt berörs. Företagare som i sin vardagliga verksamhet utsätts för brott har ovärderliga perspektiv att tillföra i det arbetet.
Det är inte bara i Uppsala kommun som företagen har synpunkter på kommunförvaltningarnas attityder till företagande och bemötandet av företagare. Det bör inte underskattas vilken betydelse det har att kommuner bemöter sina företagare tjänstvilligt och professionellt. Tyvärr är den utbredda uppfattningen i länets näringsliv att man av kommuntjänstepersonerna alltför ofta bemöts med en dumförklarande attityd och ett överdrivet byråkratiskt språkbruk – gärna i mailform snarare än över telefon.
Kommunerna bör därför utbilda sina tjänstepersoner i hur de tydligare och effektivare kan förklara tillståndsprocesser och de krav som lagen ställer. När kommunen anställer personal som hanterar ärenden kopplat till näringslivet bör dessutom pedagogisk förmåga och servicementalitet värderas betydligt högre. Utöver det bör tjänstepersoner som uppvisar god servicevilja och som kommunicerar effektivt med näringslivet premieras med högre lön.
I denna fråga vore det också på plats att lära av de bästa. I Vårgårda kommun, som i år kniper förstaplatsen på rankinglistan, är effektiva tillståndsprocesser av hög prioritet för kommunen. Bland annat inleds bygglovsansökningar med en ingående – muntlig – dialog och rådgivning från kommunens sida med den tillståndssökande. På så sätt minskar risken för formfel och missförstånd vilket gör att en inlämnad ansökan kan behandlas på bara några veckor. Något man även jobbar aktivt med från kommunens sida är regelbundna besök hos företagen vilket ökar förståelsen för näringslivets förutsättningar och utmaningar.
Det kan inte nog betonas att det lokala företagsklimatets mående påverkar varje kommun i länet. Var åttonde vuxen person i Uppsala län är arbetslös och försörjs av bidrag samtidigt som långtidsarbetslösheten stiger. Utöver hur det undantränger angelägna satsningar förstör det också självkänslan och framtidsutsikterna för de berörda individerna. Att Uppsala län ses som en bra plats att etablera och behålla sin näringsverksamhet på är helt avgörande för att detta utanförskap ska kunna brytas.
Uppsala län har i kraft av sin närhet till Stockholm och Arlanda samt som hemstad till två av landets främsta universitet potential att bli en av landets absolut främsta län för företagande. Nu krävs ett intensivt och målmedvetet arbete för att den potentialen ska kunna förverkligas. Det är länets politikers ansvar att se till att så sker.