Många i Sverige skulle gärna vilja ha en egen läkare eller annan personlig kontaktperson i vården om de fick möjligheten.Trots detta har endast en tredjedel en fast läkar- eller vårdkontakt. Nu tar vi steget för att fler ska känna sig trygga och delaktiga i sin vård genom att fler får en möjlighet att träffa en och samma läkare på sin vårdcentral.
När husläkarreformen infördes på 1990-talet fanns målet att alla skulle kunna ha sin egen husläkare som man kan vända sig till. Reformen slopades efter ett par år och därefter har inget nytt liknande system införts med fokus på att knyta så många som möjligt till en egen kontakt i vården, som man får välja helt själv.
Och även om det är möjligt att lista sig på en vårdcentral så är det inte säkert att det är samma läkare man får träffa nästa gång om man inte gjort ett aktivt val. Detta vill vi nu ändra på.
Vi menar att det finns stora vinster med att kunna vara mer involverad i sin egen vård. Undersökningar visar att patienter som får träffa samma person i vården känner både en ökad delaktighet, är mer nöjda med hur kommunikationen fungerar och upplever ett bättre stöd när det handlar om samordning av behandlingen. Detta gäller i ännu högre utsträckning för personer med flera olika sjukdomar eller besvär.
Vi är inte förvånade över resultatet. Att slippa dra sin sjukhistoria för nya läkare och att en och samma person håller ihop behandling och uppföljning borde spara både kraft och energi för en person med större vårdbehov.
Efter nyår kommer varje vårdcentral kunna lista personer på en namngiven läkare och föreslå en lämplig läkare som patienten får ta ställning till. Målet är att minst 55 procent av alla som är listade på en vårdcentral ska ha tillgång till en fastläkarkontakt i slutet av nästa år. Detta efter ett beslut som det blågröna styret fattar i dag på regionfullmäktige.
Fler läkare än i dag ska vara valbara och antalet specialistområden kommer bli fler. Ingen ska dock tvingas till att välja en särskild läkare, utan det ska även i fortsättningen gå att fortsätta vara listad endast på vårdcentralen.
För äldre på särskilda boenden är det speciellt viktigt med kontinuitet och här är målet högre: Innan nästa år är slut ska minst 80 procent ha en namngiven fast läkare.
För att förbättra vården för de äldre så har vi också infört äldremottagningar på 17 vårdcentraler runt om i länet i år, som ska fokusera på de speciella behov som kan finnas hos personer som är 75 år eller äldre. Beslutet togs av vårdstyrelsen i februari.
Nästa år ska alla vårdcentraler arbeta med tidiga och förebyggande insatser som ska förbättra hälsan och minska behovet av slutenvård för de årsrika med komplexa vårdbehov. Det finns ännu fler sätt att öka patientens delaktighet i vården, och här kommer en mer personcentrerad vård att bli en allt viktigare del av hälso- och sjukvården.
En mer tillgänglig och personlig nära vård, är garanterat här för att stanna.
* Uppgiften om att endast en tredjedel i Sverige har tillgång till en fast läkarkontakt kommer från Vård- och omsorgsanalys rapport från 2021.