Nu lanserar Uppsala kommun tillsammans med Arbetsförmedlingen en satsning som de kommande två åren ska ge arbetslösa människor jobb och stärkt position på arbetsmarknaden.
Det är regeringens satsning på extratjänster som vi i rödgrönt styrda Uppsala tänker sjösätta i stor skala.
200 extratjänster redan i år och ytterligare 500 tjänster nästa år innebär att vi gör den största satsningen på decennier inom det arbetsmarknadspolitiska området.
Uppsala har en tudelad arbetsmarknad. Arbetslösheten bland inrikes födda med fullgjord gymnasieutbildning är nästintill historiskt låg och vi har färre andel hushåll med ekonomiskt bistånd än andra jämförbara kommuner.
Samtidigt är arbetslösheten bland till exempel personer med funktionsnedsättning, personer utan fullgjord gymnasieutbildning och personer som är utrikes födda oroväckande hög.
Att bygga bort sådan ojämlikhet och samhällsklyftor är helt avgörande för att skapa ett tryggt, rättvist och hållbart samhälle.
Att hjälpa fler arbetslösa att börja studera eller få ett jobb är också en nödvändighet för att vi ska klara en av vår tids största utmaningar, nämligen att vi får en allt större andel åldrande befolkning samtidigt som vi får en krympande andel befolkning i arbetsför ålder.
Hade det inte varit för invandringen hade vi i Uppsala haft en krympande befolkning i arbetsför ålder under de senaste sju åren.
Vi har alltså en situation där vi har brist på arbetskraft samtidigt som många som vill ha ett jobb inte får något. Detta ska vi förändra.
Det behövs fler riktade satsningar till dem som i dag är långtidsarbetslösa och nyanlända. Det behövs för att alla har rätt till ett jobb, och för att vi behöver fler som jobbar för att vi ska kunna erbjuda en välfärd som alla kan lita på och ha tillräckligt med skatteintäkter också i framtiden. Därför sjösätter vi nu oss veterligen landets största satsning på extratjänster.
Extratjänster riktar sig till personer som är långtidsarbetslösa eller nyanlända. I kommunen kommer det främst vara anställningar som är tidsbegränsade men som ger den enskilde helt ovärderlig erfarenhet, vilken stärker hans eller hennes ställning på arbetsmarknaden och ger en riktig lön – många gånger i stället för försörjningsstöd. De som anställs på extratjänster omfattas av kollektivavtal och vi har stöd från facket i den här satsningen.
Extratjänster kommer bland annat finnas inom skolan, äldreomsorgen, barnomsorgen och funktionshinderomsorgen.
De anställda kommer att förbättra välfärden genom att kunna göra insatser som verksamheterna i dag inte kan prioritera. Det kan handla om att de som bor på äldreboendena får någon att samtala och umgås med eller att det finns fler vuxna på skolornas gårdar och i korridorer.
Extratjänsterna har tagits fram av regeringen och innebär att kommun och arbetsförmedling samverkar medan det är staten som står för merparten av kostnaden. Det är smart.
Genom att belasta statens budget i stället för kommunens kan vi omfördela samhällets resurser på ett bättre sätt.
Vi kan hämta in resurser från de delar av samhället som har bäst förutsättningar att bidra och göra satsningar där det finns störst behov.
Jämlikhet är världens mest framgångsrika recept för att skapa ett välmående samhälle. I jämlika samhällen förbättras folkhälsan, livslängden ökar, och brottsligheten sjunker. Även den som har ett arbete med bra villkor har därför ett intresse i att fler får arbeten med bra villkor. Vår satsning på extratjänster blir ett viktigt verktyg för att få fler långtidsarbetslösa och nyanlända i studier eller arbete. Lyckas vi med detta ökar jämlikheten. Det vinner vi alla på.
Ulrik Wärnsberg, ordförande (S) Uppsala kommuns arbetsmarknadsnämnd
Tobias Smedberg, 1:e vice ordförande (V) Uppsala kommuns arbetsmarknadsnämnd
Helena Nordström-Källström, Gruppledare Miljöpartiet, Uppsala kommuns arbetsmarknadsnämnd