Vi har just nu ett tillfälle att på allvar strypa tillväxten i de kriminella miljöerna. I Sverige och i Uppsala. Många grovt kriminella i toppskiktet av de kriminella grupperingarna sitter bakom lås och bom. Det internationella polissamarbetet och insatser från polis och andra myndigheter ger nu synliga resultat. I Uppsala ser vi att våld och skjutningar minskat. Det är bra men nu är inte läge att slappna av. Tvärtom behöver arbetet mot kriminaliteten intensifieras.
När gängledarna är frihetsberövade har vi en chans att stoppa nyrekryteringen. Ett unikt fönster har öppnats för att se till att de kriminella organisationerna inte fylls på underifrån. Det ska vi utnyttja. Vi ska stoppa fler unga från att dras in i kriminaliteten.
I Uppsala görs mycket för att komma åt de kriminella och stoppa nyrekryteringen. Vi jobbar systematiskt och på många fronter samtidigt. Och nu växlar vi upp. Mittenstyret med Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet har gett samtliga kommunala bolag och förvaltningar i uppdrag att vässa kommunens förmåga att förebygga och bekämpa ungdomsbrottslighet och annan kriminalitet. Vi rullar just nu ut flera stora satsningar för att öka tryggheten i Uppsala och för att förstärka de trygghetsinsatser med bland annat kameror och kommunala ordningsvakter som redan är på plats.
I Sävja startar vi ett avkriminaliseringsprogram riktat mot mellanstadiet. Genom ett tätare samarbete mellan skola, socialtjänst, fritids och föräldrar ska barn i riskzon för kriminalitet fångas upp tidigt. Målsättningen är att sprida arbetssättet till flera stadsdelar.
En ny enhet på socialtjänsten fokuserar endast på ungdomsbrott, med socialsekreterare på fält. Vi flyttar in socialsekreterare på skolorna och i polishuset för att ingen unge ska falla mellan stolarna.
Samarbetet mellan kommunens socialtjänst och polisen fördjupas. Kommunens ungdomsjour gör ett fantastiskt jobb med att vara där ungdomar är. Vid de gemensamma insatser som polisen, ungdomsjouren och socialtjänsten nu gör regelbundet mot bland annat narkotikaanvändning i skolor och på offentliga platser ser vi hur ungdomsjourens personkännedom om ungdomar på fältet ger polis och myndighetsutövande socialtjänst större genomslagskraft. Insatserna har gett goda resultat med beslag av bland annat narkotika och knivar och har förhindrat ungdomsbrott.
I Gottsunda och Gränby etableras Allaktivitetshus för att skapa en mötesplats, läxläsning och ledarledda fritidsaktiviteter i direkt anslutning till skoltid. Alla ungdomar i årkurs 9 erbjuds ett sommarjobb. I Gottsunda ökar vi insatserna för att ännu fler ungdomar ska få sitt första sommarjobb. Alla barn i Uppsala ska ha en meningsfull fritid. Föräldrar som behöver stöd i att ta sitt föräldraansvar ska få det.
Vår stadsplanering och allt kommunen gör ska präglas av trygghet. Vi ska bygga säkra och trygga stadsdelar, både befintliga och nya stadsdelar. Trygghetsvandringar genomförs systematiskt för att åtgärda otrygga platser och vi tar hjälp av Tryggare Sverige och deras BoTryggt2030 för att utforma stadsmiljöer utifrån ett säkerhets- och trygghetsperspektiv.
En ny avhopparverksamhet har startats, en femdubbling av den tidigare verksamheten. Den som hamnat i kriminalitet ska kunna lämna. Så ser vi till att det finns färre kriminella ledargestalter för unga att lockas av. Vi ökar kamerabevakningen och de kommunala ordningsvakterna har fått ett nytt patrulleringsområde på östra sidan om järnvägen. Kamerabevakningen av centrala Uppsala ska kompletteras med fler vuxna på stan. Med ordningsvakter, ungdomsjour och nattvandrare ser vi till att unga möter goda förebilder.
Vi tänker inte släppa taget. Nyckeln till framgång är att hålla i och orka vara långsiktiga. Det behövs hårda tag både mot kriminaliteten och mot nyrekryteringen. Vi ska ha en riktigt bra skola och övervakningskameror. Fler poliser och en starkare socialtjänst. Sommarjobb till unga och ordningsvakter på stan.
Kriminalitet drivs av pengar, prylar och status. Därför måste vi slå just där. Kriminella ska inte kunna locka barn och ungdomar med dyra klockor, bilar och pengar. Uppsala kommun deltar just nu i två pilotprojekt för att komma åt de kriminellas ekonomi. Tillsammans med Polisens Nationella operativa avdelning (NOA) och andra myndigheter hittar vi vägar för att stoppa de kriminellas försök att utnyttja våra välfärdssystem, exempelvis assistansfusk och att upphandlingar går till kriminella aktörer. I en annan pilot jobbar vi med Skatteverket för att motverka folkbokföringsbrott och svarta hyreskontrakt.
Att polisen genom internationellt samarbete lyckats knäcka flera av de kriminellas chattverktyg har inte bara öppnat ett fönster för att bryta nyrekryteringen. Vi har också på allvar kommit åt ledarskiktet. De som styr och organiserar kriminaliteten. Där måste vi som samhälle fortsätta slå.
Och till alla Uppsalabor vill jag säga – vi kan alla göra skillnad. Det är nolltolerans mot brott som gäller i Uppsala. Ta ingen skit, säg ifrån. Polisanmäl, felanmäl, orosanmäl! Tillsammans ser vi till att kriminella handlingar får konsekvenser.