Nej till 48 000 nya bostäder i Uppsala och Knivsta

Mjuka värden som trivsamhet och vacker arkitektur anser vi är viktiga delar i samhällsplaneringen, skriver fem representanter från KD.

Vi menar att våra kommuner kan ha förutsättningar att växa organiskt, och att järnvägen visst kan byggas ut – men att det måste ske i dialog med medborgarna och ske utifrån andra värden och principer, skriver bland andra Jonas Segersam och Mimmi Westerlund.

Vi menar att våra kommuner kan ha förutsättningar att växa organiskt, och att järnvägen visst kan byggas ut – men att det måste ske i dialog med medborgarna och ske utifrån andra värden och principer, skriver bland andra Jonas Segersam och Mimmi Westerlund.

Foto: Pressbild.

Debatt2021-12-13 04:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu pågår en intensiv debatt om fyrspårsavtalet och medföljande exploateringar i både Uppsala och Knivsta. Kristdemokraterna har hela tiden varit emot byggplanerna, och betonat att vi i stället för höghus tätt inpå nuvarande bebyggelse i Nåntuna, Bergsbrunna, Alsike och centrala Knivsta, vill sänka byggtakten och koncentrera oss på småhusbebyggelse.

Innan fyrspårsavtalet tecknades mellan kommunerna, regionen och staten 2017-2018 var vi positiva till en utbyggnad av kapaciteten på järnvägssträckan Uppsala-Knivsta-Stockholm. Tyvärr kidnappades hela processen av Miljöpartiet i regeringen. I stället för att fokusera på en förstärkning av Sveriges mest trafikerade och lönsamma järnvägssträckning, gjordes projektet om till att handla om en enorm bostadsutbyggnad som saknar folkligt stöd.

Miljöpartiets dåvarande bostadsminister, Peter Eriksson, såg sin chans att med detta projekt få inflytande över bostadsbyggandet från Rosenbad, och tillsatte därför den miljöpartistiske förhandlingsmannen Johan Edstav. I samarbete med de MP- och S-styrda kommunerna skapades ett projekt att bygga 48 000 nya bostäder i sydöstra Uppsala och i Knivsta. 

Det är ingen hemlighet att principen för miljöpartistiska politiker är att man helst ska bo tätt i höga hus i stan utan bil. I fyrspårsavtalet har tyvärr dessa värden fått genomslag. Men de expansiva planerna med tusentals tätt byggda små hyresrätter riskerar att utveckla våra kommuner till ytterligare Stockholmsförorter med miljonprogramsliknande områden. Det är inte så vi vill bygga ett samhälle.

Vi menar att båda våra kommuner kan ha förutsättningar att växa organiskt, och att järnvägen visst kan byggas ut – men att det måste ske i dialog med medborgarna och ske utifrån andra värden och principer. Vår stadsutvecklingspolitik tar sin utgångspunkt i vilket samhälle vi vill skapa i stället för hur många som ska bo här. Vi ser tre viktiga grundpelare i detta:

1. Bygg trädgårdsstäder 

Att bygga trädgårdsstad innebär att man bygger låga, gröna, gemytliga kvarter med rutnätsstruktur, harmoni och liv. Bostadsområdena ska vara trivsamt gestaltade egnahemsområden med tydliga avgränsningar mellan privata och offentliga ytor och utan otrygga platsbildningar. Byggtakten ska utgå från vad kommunerna klarar ekonomiskt och vad marknaden efterfrågar.



2. Bygg i mänsklig skala

Mjuka värden som trivsamhet och vacker arkitektur anser vi är viktiga delar i samhällsplaneringen. Vackra omgivningar skapar välmående samtidigt som för hög, tät och skuggande bebyggelse ger negativ inverkan på vårt mående. I genomtänkta miljöer med mänsklig skala och god proportionalitet ges förutsättningar för goda liv där våra barn kan växa upp med goda uppväxtvillkor, och där människor ska arbeta, promenera, leva och åldras. 

3. Värna landsbygden
Knivsta och Uppsala är stora landsbygdskommuner. Samhället stärks av en levande landsbygd, inte minst för att människor älskar den och för att vi alla är beroende av lantbruket. Vi vill utveckla våra kommuner med sockencentra och byar där det redan finns samlad bebyggelse och byskolor.

Med dessa principer skulle Knivstas och Uppsalas värden som kommuner med naturnära, småskaliga och trygga samhällen bevaras. Och med en hållbar växt kan kommunerna bättre fokusera på den kommunala kärnverksamheten: bättre skola, vård och omsorg. 

I dag den 13 december säger vi nej i Uppsala kommunfullmäktige till planen för 22 000 bostäder i Sävja / Nåntuna. Tillsammans kan vi utveckla hela vår region, men då behövs en ny politik. I nästa års val är det dags att de som bor i Uppsala och Knivsta ryter till och stödjer ett styre och en ny regering som har kraft att stoppa miljöpartistiska experimentverkstäder och socialdemokratisk tondövhet.