Sverige är ett litet land i den globala periferin. Trots det så har vi kunnat göra skillnad för världen under decennier av internationellt arbete inom ramen för FN, EU, fredsbevarande militära insatser och biståndsarbete.
Med den bakgrunden välkomnar vi regeringens initiativ till att stärka EU-samarbetet.
Initiativet i sig är bra och EU behöver onekligen bättre samordning och förmåga att möta kriser och yttre hot. Inte minst Rysslands aggression i närområdet och de cyberhot som riktas mot europeiska valrörelser behöver mötas. Det nära europeiska samarbetet inom säkerhetspolitiken, inte minst via EU:s stridsgrupper, är bra och kan med fördel förstärkas.
Alla de utmaningar som utrikesminister Margot Wallström (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) nämner är dock saker som Nato i dag arbetar med att möta.
Av EU:s medlemsstater så är det endast Irland, Österrike, Sverige och Finland som inte är fullvärdiga Nato-medlemmar. Vi ställer oss frågande till varför Wallström och Hultqvist vill skapa en parallell struktur till ett redan fungerande europeiskt samarbete för militära och säkerhetspolitiska frågor. Med egna erfarenheter från internationellt militärt samarbete så vet vi att det samarbete som finns inom Nato är välfungerande och testas i skarpt läge nästan kontinuerligt.
Jämförbar förmåga saknas helt inom EU i dag.
Sveriges och EU:s säkerhet behöver tryggas med både diplomatiska och militära medel. Att den socialdemokratiskt ledda regeringen har valt att inleda bilaterala samarbeten med Nato-länder, främst USA, och skrivit under värdlandsavtalet med Nato är bra. Det är dock beklagligt att man verkar tro att de här initiativen ersätter ett fullvärdigt medlemskap och de säkerhetsgarantier som det ger.
Ett medlemskap i Nato skulle per definition innebära ett tätare samarbete med våra europeiska grannländer.
I takt med att förutsättningarna i omvärlden förändras och behoven av insatser blivit mer komplexa så har Natos medlemsstater förstått behovet av att bygga säkerhet och trygghet både civilt och militärt. Krigen, konflikterna och terrorismen i omvärlden gör behovet av militära och civila insatser för stabilitet allt större. Här har Sverige historisk bidragit till den gemensamma säkerheten i omvärlden. Inte minst via sommarens stora militärövning Aurora 2017 som genomförs tillsammans med flera Nato-länder.
Som Nato-medlem skulle Sverige kunna bistå med kompetens från många internationella insatser i ännu högre grad än vad vi gör i dag.
Därtill skulle vi ha en röst runt bordet när besluten fattas, något vi i dag saknar.
Sveriges försvarsfokus har i och med Solidaritetsförklaringen en tyngdpunkt på EU-samarbetet. Försvaret av Sverige och vårt närområde bör självklart vara huvudfokus för vårt säkerhetsarbete. Ett fullvärdigt medlemskap i Nato skulle säkra vårt europeiska säkerhetssamarbete, vår territoriella säkerhet och våra påverkansmöjligheter i världen. Det skulle också uppfylla de behov av ett starkare europeiskt samarbete som Wallström och Hultqvist efterlyser.
Alfred Askeljung, riksdagskandidat för Centerpartiet, tidigare yrkessoldat i Nordic Battlegroup 11Daniel Bartenius, riksdagskandidat för Centerpartiet, specialistofficer