Den 11 juni antog kommunstyrelsen en ny riktlinje för naturhänsyn och ekologisk kompensation. Riktlinjen innebär ett viktigt steg för att bevara och utveckla Uppsalas biologiska mångfald samtidigt som vi växer och välkomnar fler.
Uppsala beräknas växa till 320 000 invånare år 2050. Därför behöver vi utveckla vår kommun med nya bostäder, ny spårväg och nya jobbmöjligheter. Samtidigt innebär detta att vi behöver tänka till och jobba effektivt för att bevara och utveckla de många naturvärden som vi har i kommunen och säkerställa en rik biologisk mångfald även till kommande generationer. Med antagandet av den nya riktlinjen för naturhänsyn och biologisk mångfald kommer vi en bra bit på vägen.
I första hand innebär riktlinjen att redan i den allra tidigaste planeringsfasen ska nybyggande styras till områden som inte har starka naturvärden. Detta är bra både för miljön och för ekonomin, då vi kan undvika dyra och tidskrävande tillståndsprocesser och kompensationsåtgärder. Att mark med högsta naturvärdesklass inte får och inte ska bebyggas slås fast i och med denna riktlinje nu tydligare än någonsin.
I de undantagsfall då alternativ saknas och byggande är av avgörande vikt för Uppsalas utveckling får avsteg göras endast då naturvärden som tas i anspråk kan kompenseras och utvecklas. Bedömning av naturklass görs enligt svensk standard för naturvärdesinventering och skadelindringshierarkin ska följas för att i möjligaste mån undvika, sedan minimera och ersätta och i sista hand kompensera för naturvärden.
Genom att kräva inte bara bevarande utan också utveckling av naturvärden till 110 procent går vi längre än vad lagen kräver och längre än någon annan kommun i Sverige. När vi bygger ut och bygger nytt kan vi stolt säga att vi bygger för människor men också för växter, insekter och för djur som bor i vår kommun. Det kan till exempel handla om att anlägga våtmarker, sköta om en äng där insekter trivs eller att hugga ur gran ur en blandskog för att gynna lövträd.
Därför är det viktigt att åtgärderna går att mäta kvantitativt, för att säkerställa en nettoökning med 10 procent av de naturvärden som eventuellt tas i anspråk. Vår riktlinje hämtar stöd från forskningen och baseras på framgångsrika internationella arbetsmetoder för att bevara och utveckla den biologiska mångfalden.
I dagsläget gäller kompensationskravet byggande på kommunens mark med ett åtagande från kommunen om att ta ansvar för insatserna genom egen förvaltning eller avtal som löper över minst 30 år. Åtgärderna ska också ske inom kommunens gränser och kommer därför Uppsalaborna till del – såväl Uppsalas människor som Uppsalas växter, insekter och djur.
Även om kommunens möjligheter att ställa krav på liknande insatser vid nybyggnation på privat mark är begränsade ser vi att det finns ett stort intresse även från privata markägare att ta ansvar för den biologiska mångfalden och för viktiga naturvärden. Därför tror vi att vår riktlinje kan utgöra en god grund att jobba utifrån även för privata aktörer. Tillsammans kan vi ta ansvar både för att bevara och utveckla naturvärden i hela Uppsala, nu och i framtiden.