Våldet mot kvinnor i Sverige ökar. Det gäller såväl antalet anmälda våldtäkter, våld i nära relationer som hedersrelaterad brottslighet.
Faktum är att vi i dag står i ett läge där så många som en fjärdedel av Sveriges kvinnor någon gång under sin livstid utsätts av våld från en närstående. Samtidigt är uppklarningsprocenten låg och mörkertalet stort.
De senaste veckornas händelser då fem kvinnor dödats av män de haft en relation med, har väckt mycket uppmärksamhet. Att regeringen nu bjuder in till samtal är välkommet men det räcker inte. Det krävs mer än samtal, det krävs helt enkelt handling.
När en kvinna dödats av en närstående så har mordet oftast föregåtts av våld, misshandel och hot. Men i 60 procent av de fall där kvinnor har blivit dödade har det saknats en tidigare polisanmälan. Enligt Carin Götblad, tidigare nationella samordnaren mot våld i nära relationer, är det dock vanligt att andra instanser än polisen känner till att en man är ett potentiellt hot.
För att polisen ska kunna förebygga dessa allvarliga brott behöver de få information av exempelvis psykiatri och socialtjänst, vilket förhindras av sekretesslagstiftningen.
Vi i KD vill därför införa sekretessbrytande regler så att sjukvården och socialtjänsten informerar polisen vid risk för brott mot närstående.
Vid grov kvinnofridskränkning har en kvinna oftast utsatts för våld och kränkningar vid ett stort antal tillfällen. Tyvärr är det vanligt att kvinnorna drar tillbaka sin anmälan på grund av rädsla. Därför vill vi att minimistraffet höjs från nio månader till ett års fängelse. Då skulle polisen på egen hand kunna hämta ut journaluppgifter och driva vidare en utredning utan kvinnans medverkan.
Att utöka kontaktförbudet till större zoner och att öka straffet vid en överträdelse skulle också öka tryggheten för kvinnor som lever under hot. Vi vill att fotboja ska kunna användas direkt vid ett utdömande av ordinära kontaktförbud om det bedöms behövas för kvinnans säkerhet.
Straffskalan för vålds- och sexualbrott måste skärpas så att det återspeglar allvaret i brottet. Brottsoffer ska heller inte behöva driva in skadeståndet på egen hand.
Efter snart två mandatperioder med världens första ”feministiska regering”, så har kvinnors liv försämrats på en rad områden. Kvinnors trygghet är på tillbakagång. Det är dags att brott mot kvinnor tas på allvar, att resurser tillsätts och att brottsoffer får upprättelse.
Det får vara nog nu.