"NÄgot ruttet har fÄtt fÀste i universitetsstrukturen"

Universitetet vill möta cancelkulturen med Ànnu ett kollegialt seminarium med oklar verkan, skriver Inga-Lill Aronsson.

Inga-Lill Aronsson ifrÄgasÀtter om ett kollegialt seminarium kan motverka cancelkulturen pÄ universitetet.

Inga-Lill Aronsson ifrÄgasÀtter om ett kollegialt seminarium kan motverka cancelkulturen pÄ universitetet.

Foto: Staffan Claesson

Debatt2022-11-17 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Uppsala universitets svar pĂ„ TV4:s granskning av cancelkulturen i akademin blev en bred inbjudan till seminarium med rubriken ”Puzzling incidents in teaching” – invitation to collegial discussion”. Allt pĂ„ engelska, vilket i sig Ă€r obegripligt dĂ„ vĂ„rt myndighetssprĂ„k Ă€r svenska. 

Seminariet ska gĂ„ av stapeln 3 december 2022. FrĂ„gor som skall dryftas mellan kollegor Ă€r: Vad anser vi Ă€r svĂ„rt eller kĂ€nsligt inom vĂ„ra fĂ€lt? Hur kan lĂ€rare lĂ€ra sig frĂ„n intrĂ€ffade situationer? Vad kan lĂ€rare göra för att frĂ€mja en inkluderande lĂ€randemiljö? Och hur kan förbryllande incidenter vara en utgĂ„ngspunkt för lĂ€rare att lĂ€ra av varandra?  Seminariet skall ledas av vicerektor Tora Holmberg och senior fakultetsadministratör Kim Solin. 

Vi vet att det Ă€r mĂ„nga som har blivit illa Ă„tgĂ„ngna i akademin relaterat till cancelkulturen. Med tanke pĂ„ frĂ„gestĂ€llningarna ligger det nĂ€ra tillhands att tro att n-ordet-incidenten kommer att tas upp dĂ€r jag spelar huvudrollen.  Men ingen har talat med mig, varken frĂ„n universitetsledningen eller institutionsledningen, sedan TV4 sĂ€nde inslaget, eller för den delen sedan hĂ€ndelsen intrĂ€ffade.  

Samma sak hĂ€nde vid rektors seminarium i mars 2020 dĂ€r ett antal inbjudna paneldeltagare talade. Vissa av dem talade om hĂ€ndelsen med bristfĂ€llig information om sakförhĂ„llandena. I alla sĂ„dana hĂ€r fall Ă€r verkliga mĂ€nniskor inblandade. Vi Ă€r aktörer i ett hĂ€ndelseförlopp med maktdimensioner. Innan seminariet började, hĂ€lsade jag pĂ„ paneldeltagarna, varvid jag Ă€ven rĂ€ckte fram handen till dĂ„varande rektor Eva Åkesson. Hon vĂ€grade ta min hand och kontrade med frĂ„gan ”Vem Ă€r du?”. MĂ€nniskan och kollegan Aronsson var oviktig. SĂ„ mycket för det kollegiala. 

Och nu kommer Ă€nnu en inbjudan i kollegial anda. HĂ€r finns ett mönster att skönja.  Om jag hade varit rasifierad eller svart, för att anvĂ€nda samma sprĂ„kbruk som studenterna som anmĂ€lde mig och som legitimerades genom Uppsala universitets handlĂ€ggning av Ă€rendet, skulle tystandet av mig inte accepteras. Likavillkorsspecialister skulle ropa högt och Ă„beropa diskrimineringslagen.

Jag Àr en vit medelklasskvinna, född och uppvuxen i Uppland vars förfÀder gÄr tillbaka till 1500-talet och dÀrmed tillhör jag gruppen, i identitetspolitiska termer, vit överhöghet (white supremacy), snÀppet under den hatade vite mannen, som enligt vissa rabiata forskare bör elimineras frÄn akademin (UNT 2022-03-28 Vetenskap ska inte lÀmnas Ät en grupp vita mÀn).

HudfÀrg mot hudfÀrg. Identitet mot identitet. Krossa det fria ordet. Förbjud. Den cyniska identitetspolitiken fungerar sÄ med sin cancelkultur, vilket universitet vill möta med Ànnu ett kollegialt seminarium som med stor sannolikhet inte kommer att leda till nÄgonting.

De som anordnar seminariet Ă€r sjĂ€lva en del av cancelkulturen. Vi vet redan att vi andra skall lĂ€xas upp med en ideologiskt driven svada dĂ€r de rĂ€ttskaffens skall uppfostra oss vilseledda lektorer. LĂ„t oss pĂ„minna oss om Gustaf Frödings ord: 

”Jag vill ej vara Ă€del, jag vill ej vara god,
de goda och de Àdla de stÀlla upp sin stod,
i skönaste belysning pÄ högsta piedestal,
med inskrift om bedrifter i hörnet av sin sal.
Sen stÄ de och betrakta sin Àlskliga bild,
hur Àdel Àr ej minen, hur god och blid och mild,
de tÀnka i sitt hjÀrta, Si, allt Àr ganska gott!
– men bakom stĂ„r Hin onde och hostar sĂ„ smĂ„tt.”

Nej, allt har ett löjets skimmer över sig. Ett nĂ€rmast tragikomiskt tilltag som andas desperation och bristande fantasi. Men tyvĂ€rr lever vi i en farlig tid. NĂ„got ruttet har fĂ„tt fĂ€ste i universitetsstrukturerna och vi mĂ„ste samla vĂ„ra trupper (ja ni lĂ€ser rĂ€tt en militĂ€rstrategisk term för Ă€ven humanister bör kunna sin Clausewitz), för att rĂ€dda det vi har lovat att skydda nĂ€r vi tog emot insignierna för doktorsgraden och fördes över parnassen vid promotionen. Vi lovade att vara trogen vetenskapen och undervisningen. Men det finns hopp. Regeringen skall tillsĂ€tta en utredning. Och vi blir alltfler som höjer vĂ„ra röster och berĂ€ttar om dĂ„rskaperna som vi utsatts för i akademin. 

Ett kollegialt seminarium kan inte blidka monstret cancelkultur utan hydrans huvud mĂ„ste huggas av och stumpen brĂ€nnas. 

Uppsala universitet med sitt kraftfulla historiska och vetenskapliga kapital borde kunna bĂ€ttre Ă€n sĂ„ hĂ€r – nĂ„got jag tog upp med förre vice-rektor Thorsten Svensson som var den ende frĂ„n universitetsledning som uppvisade bĂ„de moralisk kompass och integritet i n-Ă€rendet. Mer av sĂ„dant akademiskt ledarskap behövs.