Otryggheten i Uppsala ökar. Förutom den utbredda och hänsynslösa gängkriminalitet som bitit sig fast har även annan brottslighet som ungdomsrån och trakasserier ökat markant som del av en större trend de senaste åren. Otrygghetsutvecklingen har gått så långt att människor tvingas ändra sina livsvanor, samt begränsa var och när man rör sig utomhus av oron att bli utsatt. Vare sig det är en joggingtur, kvällspromenad eller en utekväll som inte blir av blir trygghetsfrågan ytterst en fråga om frihet. Otrygghet skapar ofrihet.
I takt med att brottsligheten och därmed även otryggheten ökar är det allt fler som upplever otrygghet i Uppsalas offentliga miljöer. Enligt den nationella trygghetsundersökningen (NTU) för 2021 som BRÅ publicerar årligen känner sig nästan fyra av tio kvinnor i Uppsala otrygga att vistas i sitt eget bostadsområde på kvällen. I en undersökning gjord bland Uppsalas högstadie- och gymnasielever svarar endast två av tio unga tjejer ”ja” på frågan om man känner sig trygg att vistas i stan. Allt från blickar, visslingar och kommentarer till obehagliga beteenden, närmanden och överfall är strukturella antisociala problem som gör det offentliga rummet till en otrygg plats och som ytterst inskränker tjejers frihet. Att så många människor inte upplever Uppsala som tryggt borde vara alarmerande för beslutsfattarna som gjort föga för att få ordning på otryggheten.
Otryggheten är ett problem som inte vuxit fram över en natt och är ett problem som uppmärksammats under en lång tid. Trots detta har S-styret i kommunen misslyckats att bryta utvecklingen och det som trots allt genomförts är för lite och för sent. I brist på trygghetsskapande åtgärder är det inte konstigt att människor börjar ta sin trygghet i egna händer genom överfallslarm, vanliga knep som nycklar mellan knogarna och olika sorters trygghetsspray.
Förra torsdagen (SVT 21/7) rapporterade SVT om Filippa som åtalats för vapenbrott, då polisen hittat pepparspray i hennes väska en sen utekväll. Pepparspray är i dag olagligt för privatpersoner att bära och likställs i dagens lagstiftning med ett laddat skjutvapen. Även om det i dag är olagligt bör man fråga sig varför en ung tjej känner ett behov att bära pepparspray. Med tanke på den negativa trygghetsutvecklingen bör det knappast förvåna. Moderata ungdomsförbundet vill därför att det ska bli lagligt för privatpersoner att bära och använda pepparspray i försvarssyfte. Pepparspray i sig är ofarligt och bör inte likställas med ett skjutvapen, även om obehagskänslan pepparspray orsakar är stor. Att vid användning göra sig skyldig till misshandel i fall av nödvärn är i ett sådant fall orimligt. Det ska inte vara kriminellt att försvara sig.
Trygghetsfrågan är komplex och kan inte lösas med en enskild åtgärd eller lagförändring utan måste ske heltäckande och systematiskt. Alltifrån närvarande trygghetspersonal i offentliga miljöer, fler poliser, en trygg stadsplanering, fler trygghetskameror och en skarpare lagstiftning är några av en rad viktiga åtgärder som behöver komma på plats för att vända utvecklingen. Tyvärr går arbetet alldeles för långsamt.
I ett tryggt samhälle ska varken överfallslarm, trygghetskameror eller pepparspray behövas, men det har Uppsalaborna inte råd att vänta på. Tills dess borde friheten att försvara sig vara självklar. Trygghet är i grunden en frihetsfråga, för vad är friheten värd om ingen törs nyttja den.