REPLIK
Ärendet om slutförvar av kärnavfall är det största miljöärendet i Sverige någonsin. Radioaktivt kärnavfall måste förvaras säkert i 100 000 år. Därför behöver regeringen fatta ett väl grundat beslut.
Regeringen har haft frågan på sitt bord sedan 2018 och ska fatta ett förvaltningsbeslut. Nu anser Liberalerna (UNT 12/8) att miljö- och klimatministern borde fatta ett snabbt beslut, utan att bereda ärendet i god ordning, på det sätt som stora miljöärenden normalt hanteras.
Det är L som blandar ihop kärnkraftsfrågan med frågan om slutförvar av kärnkraften - och skyller detta på MP. Från MP menar vi att oavsett man är för eller emot kärnkraft, så måste vi vara överens om att kärnavfall måste hanteras säkert. I ett sådant här ärende ska regeringen inte fatta ett politiskt, utan ett juridiskt beslut.
När L gör slutavfallsfrågan till en energifråga och samtidigt propagerar för ny kärnkraft borde de vara öppna med att det slutförvar som planeras i Forsmark enbart ska ta hand om avfall från de nuvarande och historiska kärnkraftverken i Sverige. Om det byggs ny kärnkraft i Sverige – vilket i och för sig energiöverenskommelsen tillåter, även om det skulle vara mycket dyrare än att bygga sol- och vindkraft – då behöver ett annat kärnavfallslager utvecklas. Så beslutet om ett kärnavfallsförvar i Forsmark har alltså inte med ny kärnkraft att göra.
I ansökan om slutförvaret, så lade man också in ansökan om det utbyggda mellanlagret Clab som är beläget i Oskarshamn. I dag då Clab börjar bli fullt är det istället klokt att hantera ärendena separat.
Det finns en juridisk bedömning om en betydande risk att överklaganden och fortsatt juridisk process inte är klar innan mellanlagret Clab i Oskarshamn överskrider sitt nuvarande tillstånd. Därför undersöker nu regeringen möjligheten att bryta ut ansökan om att utöka kapaciteten i Clab och besluta om den separat. Detta för att undvika att Sverige står utan ett mellanlager för kärnbränsle från dagens kärnkraft.
Det här är en fråga som handlar om samhällsansvar. Alla vet att Miljöpartiet är emot kärnkraft. Men att behöva snabbstoppa kärnkraften för att mellanlager blir fullt och ett möjligt beslut juridiskt sett skulle ligga låst i ett större mer långsiktigt slutförvarsärende - det är inte särskilt klokt. Är det något som L verkligen önskar?
Juridiska processer kring kärnavfallslagring, som är en miljöfråga, måste alltid hanteras på ett noggrant och seriöst sätt. Vare sig slarv eller segdragning är önskvärt.