Nu har det gått drygt en månad sedan internationella kvinnodagen den 8 mars. Tänker du fortfarande på hur vi kan göra det mer jämställt i Sverige? Det gör i alla fall vi i Moderata studenter. Vi vet att det finns stora jämställdhetsproblem i dag. Fortfarande har inte alla samma villkor i arbetslivet, och det finns ett stort lönegap mellan kvinnor och män. Fortfarande är sexuellt våld vanligt förekommande och alldeles för normaliserat.
Fortfarande är glastaket en realitet som hindrar kvinnor från att göra karriär på samma villkor som män. Fortfarande finns enormt mycket kvar att göra.
Vi kan aldrig nöja oss med detta. Vi i Moderata studenter inser att ingen snabb lösning som att tvinga fram låtsasjämställdhet med till exempel kvotering kommer att hjälpa, när så mycket av problemet handlar om djupt sittande könsroller och normer.
Med kvotering ändrar vi bara utfallet för just denna generation, utan att faktiskt förändra de normer som ligger bakom.
Kvinnor som hämtar barnen sent på dagis kommer alltså ändå att få dömande blickar och män som vabbar kommer alltså ändå att få höra kommentarer om att ”hur känns det att frugan jobbar mer än du?”. Och kvinnor kommer alltså, med kvotering som lösning, ändå att behöva utsättas för sexuella trakasserier i sin vardag.
Nej, problemet är djupare rotat än så, och här finns mycket att göra.
För att minska lönegapet behöver kvinnor jobba mer och män ta större del av det obetalda hemarbetet.Ett givet första steg är att utöka Rut-avdraget – avdraget för hushållsnära tjänster.
Rut-avdraget gör det mer lönsamt och socialt accepterat att få hjälp med barnpassning, städning och matlagning, så att det annars obetalda hemarbetet som oftast utförs av kvinnor blir till riktiga, vita jobb. Samtidigt får de kvinnor som tar emot tjänsterna ett lättare familjepussel och kan göra karriär på samma villkor som män.
En annan viktig jämställdhetsfråga när det gäller arbete är att tillåta vinster i välfärden. Det är en överväldigande majoritet kvinnor som arbetar i välfärdssektorn.
Regeringens förslag om ett vinsttak skulle i realiteten betyda att många av de cirka 7 000 kvinnliga företagarna inom välfärdssektorn skulle få lägga ned.
Förutom att göra karriär på samma villkor och minska lönegapet är det sexuella våldet en stor jämställdhetsfråga. Här finns också oerhört mycket att göra.
Vi tror att mycket av våra stora jämställdhetsproblem i dag beror på sunkiga normer och implicita könsroller som skapas redan när barnen är små.
Därför tror vi att det är viktigt att diskutera sådant redan i skolan. En viktig reform vi står bakom är till exempel att införa diskussion kring samtycke, gränsdragning och övergrepp i sexualundervisningen i skolan. I dag normaliseras sexuella trakasserier i skolan genom att de ses som ett uttryck för heterosexuell romantik riktad från pojkar till flickor, och först när det går så långt att någon faktiskt våldtas uppmärksammas problemet. Detta kan vi ändra på genom diskussion i tidig ålder kring vad som egentligen är ett övertramp och inte. Könsroller som inskränker jämställdheten skapas tidigt, och måste därför också motarbetas tidigt.
Roosa Porthén, Michaela Ådén, Lucas Ljungberg, Denise Ståhl, Jacob Tiensuu och Gustav Segerblom
Moderata Studenter i Uppsala