Mot nya lösningar

I dag tar landstingsfullmäktige ett beslut som leder till uppemot 30 nya platser för ST-läkare, skriver Börje Wennberg.

Börje Wennberg

Börje Wennberg

Foto:

DEBATT2016-02-09 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Redan när vi tillträdde som majoritet pekade vi ut tre viktiga områden i landstinget i Uppsala län där många människor upplevde att det behövdes en förbättring. Sjukvården ska bli mer tillgänglig, vi ska vara en attraktiv arbetsgivare för att locka den bästa kompetensen och vi ska ordna upp i ekonomin för att våra barn inte ska ärva ett landsting i skuld.

Här är tre nya lösningar som tar oss i den riktningen.

Tillgänglighet. Jag vet att de flesta som besöker den specialiserade sjukvården är väldigt nöjda med både bemötande och tillgänglighet. På frågan hur man betygsätter helheten av sitt besök i specialistsjukvården ger patienter i genomsnitt betyget åtta på en tiogradig skala – tack vare sjukvårdens hjältar som sliter varje dag på våra sjukhus.

Men tillgängligheten till sjukvård kan bli mycket bättre, den som är sjuk ska inte behöva vänta orimligt länge.

Vi har sedan tidigare styrt politiken i en riktning där målet är att sjuka människor ska vårdas på rätt vårdnivå och nära sitt hem.

Vi bygger ut närvården i Norduppland och öppnar nya vårdcentraler för att människor ska ha vården närmare. Det lättar trycket på Akademiska och minskar väntetiden. Naturligtvis måste en hel del specialistvård fortfarande ges på Akademiska sjukhuset.

Vi inför därför ett nytt system på Akademiska där äldre multisjuka ska kunna skrivas in direkt på en geriatrisk vårdavdelning utan att behöva vänta länge på akuten.

För äldre multisjuka kan akutmottagningen vara en hård påfrestning på hälsan. Det är bättre om de kan komma direkt till rätt avdelning och därmed frigöra tid för andra på akuten. Detta är bra både för patienter och för akutmottagningen.

Personalpolitik. Vi har sagt det förut, och jag säger det igen. Personalen är vår viktigaste resurs. Frågan om att rekrytera och behålla de bästa läkarna, sjuksköterskorna, undersköterskorna, busschaufförerna och alla andra som jobbar i landstinget är högt prioriterad för oss.

De närmsta åren kommer det att finnas ett skriande anställningsbehov i landstinget. Det beror på att stora åldersgrupper snart går i pension. Med så stora pensionsavgångar kommer vi att behöva anställa många – både personer födda i Sverige men också många av dem som kommit till Sverige det senaste åren. I slutet på förra veckan presenterade därför Socialdemokraterna och Miljöpartiet en satsning tillsammans med Liberalerna för att se till att fler nyanlända med medicinsk kunskap kan arbeta sjukvården. Det handlar om att snabbt kunna validera kunskaper, erbjuda utbildning i medicinsk svenska och praktik.

Ekonomi. När det gäller ekonomin börjar vi nu kunna se att siffrorna går åt rätt håll. Det är framför allt inom Akademiska sjukhuset vändningen märks. Från ett negativt resultat på närmare en kvarts miljard under förra året är planen nu att sjukhuset i år kommer göra ett underskott på 100 miljoner för att nästa år vända det till ett nollresultat. Men mer finns att göra.

På grund av läkarbrist är användandet av stafettläkare högt. Det är väldigt kostsamt och driver på kostnadsökningarna.

För att vi på sikt ska klara läkarbristen måste vi satsa på framtiden och säkra inflödet av nya läkare.

I dag tar landstingsfullmäktige ett beslut som leder till uppemot 30 nya platser för ST-läkare, utöver de 63 verksamma ST-läkare som finns. Samtidigt som de skapar inkomster åt vårdcentralerna genom att utföra vård har landstinget fram till i dag centralt stått för alla lönekostnader. Det har varit en ren vinstaffär, inte minst för de privata vårdgivarna. Nu kommer vårdcentraler i länet vara med och finansiera kostnaderna för ST-läkare. Det innebär att mer pengar kommer att frigöras centralt för att anställa ännu fler ST-läkare och på det viset öka inflödet av läkare i länets sjukvård.

Styrkan i vårt landsting ligger i den kompetens vår personal besitter. Med dessa tre lösningar ser vi till att använda den kompetensen på bästa sätt. Det sparar pengar för framtiden och ger Uppsala läns invånare en bättre vård och service.

Landstinget