Mindre förskola

När majoriteten nu vill ha minskning av förskoletimmarna för barn till föräldralediga och arbetssökande föreslår vi en differentiering, skriver tre KD-politiker.

Jonas Segersam

Jonas Segersam

Foto: stewen@qimage.se

DEBATT2015-11-15 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För oss kristdemokrater är familjerna prioriterade eftersom de utgör samhällets viktigaste byggsten. Trygga familjer är en vinst för Sverige, och genom att ge småbarnsför­äldrar verktyg att få sitt livspussel att gå ihop kan kommunen lägga grunden för en god framtida utveckling. Barnen är det viktigaste vi har och är värda alla uppmärksamhet i den kommunala planeringen.

Vi anser att kommunen och det offentliga ska stödja familjerna i deras föräldraansvar, inte styra.

Det innebär bland annat att vi motsätter oss en tvångskvoterad föräldraförsäkring och en politisering av skolor och förskolor. Att ensidigt subventionera förskolan framför föräldrarnas egen barnomsorg och andra barnomsorgsformer innebär en styrning som inskränker familjernas valfrihet. Vi kristdemokrater är fast övertygade om att det är föräldrarna som vet bäst och som ska ha avgörande inflytande över sina barns uppväxtvillkor och utbildning.

För att kommunen bättre ska kunna stödja föräldrarna anslog vi drygt 26 miljoner kr i vår senaste budget till just barnomsorg (förskola, pedagogisk omsorg och vårdnadsbidrag/barnomsorgspeng).

Vi vill prioritera en hög kvalitet inom barnomsorgen, samtidigt som vi anser att kommunen behöver se över sina kostnader för administrationen.

Just här i Uppsala väljer många föräldrar att lösa sin barnomsorg på andra sätt än genom offentligt finansierad förskola, vilket medför att förskolan kostar mindre än i jämförbara kommuner.

Trots detta kostar varje plats i förskolan cirka 8 000 kronor mer per år än genomsnittet, vilket ger en merkostnad på totalen på cirka 80 miljoner kronor.

Detta utan att kvaliteten med de mått som finns tillgängliga kan sägas vara högre. Uppsala har exempelvis inte färre barn per personal än rikssnittet (5,4). Speciellt för de mindre barnen är det avgörande för en god kvalitet att ha få andra personer att förhålla sig till under dagarna, både vuxna och barn.

Förskolan är i dag kraftigt subventionerad. Avgifterna som föräldrarna betalar har inte ökat sedan 2004 trots att kostnaderna per barn har stigit med 25 procent. Vi kristdemokrater vill därför att den av riksdagen införda maxtaxan inom barnomsorgen justeras till dagens kostnadsläge som ju skiljer sig kraftigt från när den infördes i början av 2000-talet. Vi tror att svenska småbarnsföräldrar är beredda att betala för en god och högkvalitativ barnomsorg. Regeringen genomför nu en justering av maxtaxan med blygsamma 26 kr. Vårt förslag om höjd maxtaxa innebär att familjer som har en inkomst på 45 000 kronor i månaden betalar 100 kronor mer för första barnet, 67 kr för andra och 33 kr för tredje. Dessa pengar kan vi använda för en högre kvalitet i barnomsorgen.

I Uppsala föreslår nu majoriteten en minskning av vistelsetiden för barn till föräldrar som är föräldralediga och arbetssökande. Det tycker vi är rätt, men vi föreslår att man differentierar detta genom att ge en högre tid för de arbetssökande och en lägre för de föräldralediga, som ändå är hemma från jobbet för att ta hand om småsyskon.

Det är dock helt rimligt att dessa barn kan behålla sin plats och gå till förskolan eller den pedagogiska omsorgen tre–fem dagar i veckan under några timmar, ungefär som de barn som är placerade i allmän förskola.

Den som är arbetslös behöver där­emot lägga tid på att söka arbete vilket ibland är svårt att kombinera med omsorg av små barn.

Vi skulle också vilja återinföra en differentierad avgift, så att de föräldrar som väljer att utnyttja den kommunalt subventionerade barnomsorgen i mindre omfattning också betalar lite mindre.

Även om avgiften är låg är det svårt för många föräldrar att förstå att de ska betala lika mycket för 15 eller 20 timmars barnomsorg som för 50, och dessutom betala en högre avgift under sommaren. Detta behöver vi rätta till.

Vi kristdemokrater vill medverka till ekonomi i balans i kommunen. Detta innebär tydliga prioriteringar, som för oss innebär att vi sätter minskade barngrupper i barnomsorgen och god kvalitet först. Samtidigt fortsätter vi kämpa för familjernas valfrihet. Vi tror att Uppsalas familjer uppskattar att få mer tid för varandra, och få ett större inflytande över sina barns barnomsorg och skolgång.

Martin Wisell, v ordf (KD) i utbildningsnämndens förskoleutskott

Felicia Sundmark, ersättare (KD) i utbildningsnämnden

Jonas Segersam, kommunalråd (KD)

Uppsala