Miljöpartiet vill skydda Uppsalas skog och natur

Under pandemin har många Uppsalabor upptäckt glädjen med att vistas ute i naturen, skriver Rickard Malmström och Linda Eskilsson.

Rickard Malmström och Linda Eskilsson (båda MP) vill både värna och tillgängligöra Uppsalas natur för kommuninvånarna.

Rickard Malmström och Linda Eskilsson (båda MP) vill både värna och tillgängligöra Uppsalas natur för kommuninvånarna.

Foto: Pressbild

Debatt2021-05-22 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag är det FN:s internationella dag för biologisk mångfald. En dag som är till för att hylla artrikedomen men också för att agera väckarklocka för hur vi utarmar mångfalden.

Under det här året med pandemin har många Uppsalabor upptäckt glädjen med att vistas ute i naturen. Många har vallfärdats till Hågadalen, Nåsten, Lunsen, Hammarskog, Fjällnora och andra naturreservat och friluftsområden. Många av oss har också njutit av att vandra eller cykla i stadens parker, Stadsskogen, längs Fyrisån eller Gula stigen.

En och annan röst har varnat för nedslitning av naturen. Men om det är för mycket människor i naturen, då behöver vi skydda mer natur för Uppsalaborna att vara i. Miljöpartiet har den här mandatperioden arbetat för att fler områden, viktiga för den biologiska mångfalden och för friluftslivet ska skyddas som reservat och undantas för byggande, nu och i framtiden. Det gäller bland annat Gula stigen, Fjällnora, Blodstensskogen och Stordammen.

Naturen måste också finnas nära våra bostäder. Det är inte minst viktigt för våra barn. Vi vill värna barnens möjligheter till att bygga kojor och leka i skogen. Genom ett så kallat Koj-index vill vi minska och medvetandegöra avståndet till närmaste möjliga kojbygge för våra yngsta medborgare.

Uppsala kommun brukar sedan lång tid tillbaka kommunens skogar med hyggesfritt skogsbruk. Kommunens skogar är, i första hand, till för den biologiska mångfalden, friluftsliv och rekreation. En mångbruksplan för kommunens skogar håller på att tas fram.

När vi ändå måste göra ingrepp i naturen för att bereda plats för kommunens nya invånare måste det göras med varsamhet och med kompensatoriska åtgärder, ibland på andra ställen. Det kan till exempel handla om att göra naturreservat för friluftslivet av dagens produktionsskog i Lunsen för att kompensera för byggande i den sydöstra staden.

I produktionsskogar som ägs av stat eller kommun anser vi att hyggesfritt skogsbruk måste vara huvudregel i stället för undantag. Men vi behöver också kroka arm med kommunens stora skogsägare. 

I vår växande kommun är det viktigt att skydda den tätortsnära skogen oavsett vem som äger den. Kalhyggesbruket och granplanteringar är inget som gynnar vare sig biologisk mångfald eller friluftslivet. Vi är därför glada att Uppsala Akademiförvaltning har backat från sina avverkningsplaner i Nåsten. Vi hoppas också på en bättre framtida dialog med Holmen Skog som nyligen kalavverkade ett stort skogsområde i Fjällnora friluftsområde. Det finns andra skogsbruksmetoder som bättre går att kombinera med friluftsliv och biologisk mångfald.

Under 70 år har kalhyggesbruket förändrat nästan hela vårt svenska skogslandskap. Många djur- och växtarter har trängts tillbaka till små rester av skog som under denna period varit förhållandevis opåverkad. För att dessa arter ska överleva behöver vi dels bevara de skogar som ännu har kvar höga naturvärden, dels återskapa livsmiljöer i andra skogar. Miljöpartiet vill stödja skogsägare som vill ställa om till hållbara skogsbruksmetoder genom ett statligt omställningsstöd.

Vi vill också värna allemansrätten och strandskyddet som andra partier i dag vill försämra. Vi vill att Uppsalaborna ska kunna vistas överallt i skog och mark och längs våra vattendrag. Vi vill möta det ökade naturintresset och värna allas rätt till stränder och kuster. Det är något som också går hand i hand med att stoppa artutrotningen och gynna den biologiska mångfalden.