Miljöpartiet försämrar elförsörjningen

Statens jakt på småskalig vattenkraft måste stoppas, skriver Thomas Sandberg i en replik.

Debatt2021-01-20 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Olivia Andrén och Niclas Malmberg har i en intressant artikel (UNT 10/1) belyst flaskhalsar i den svenska elförsörjningen. Författarna, som är aktiva inom Sveriges vindkraftkooperativ och Niclas Malmberg tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet, hävdar att det grundläggande problemet inte är elbrist utan bristande överföringskapacitet. Främst tar de upp effektfrågan, att elen finns tillgänglig när den efterfrågas, och ställer en rad krav på regeringen.

En sak förbigås dock med tystnad, hur Miljöpartiet i regeringen aktivt arbetar för att riva ut den småskaliga vattenkraften som är inte bara förnybar utan också styrbar och därmed underlättar utbyggnaden av vindkraft. Det skulle minska elproduktionen med 5 TWh, effekttillgången vid förbrukningstoppar i södra Sverige med 17 procent, försämra balansering och reglering av elnätet, öka klimatutsläppen med motsvarande 7 procent av de svenska, försämra vattenförsörjning, leda till mer torrläggning och översvämning, förstöra månghundraåriga natur- och kulturmiljöer med flera samhällsintressen.

Allt detta blir konsekvensen av att Miljöpartiet i miljödepartementet driver en politik – och Socialdemokraterna låter dem hållas – som ger de vattenförvaltande myndigheterna i stort sett obegränsade möjligheter att kräva utrivning av dammar och kraftverk. Länsstyrelser, vattenmyndigheter, Havs- och vattenmyndigheten, Kammarkollegiet domineras av tjänstemän som inte nöjer sig med faunapassager, flyktvägar och andra miljöåtgärder utan vill riva ut den småskaliga vattenkraften.

EU:s vattendirektiv kräver inte utrivning av vare sig dammar eller kraftverk. Riksdagens beslut 2018 att anta propositionen Vattenmiljö och vattenkraft vill värna och utveckla både vattenmiljö och vattenkraft.

Problemet är att den nuvarande regeringens förordningsändringar, regleringsbrev, uppdrag till myndigheterna med mera är alldeles för vag och ger vattenförvaltningen möjligheter att fortsätta driva sin utrivningsagenda. Svensk Vattenkraftförening har föreslagit skärpningar av vattenförvaltningsförordningen i linje med riksdagens beslut men utan resultat.

Batterilager och vätgasproduktion är lovande möjligheter att förbättra elsystemets funktion. Men först gäller det att värna och utveckla de 1000 MW som redan finns i de småskaliga vattenkraftverken, huvudsakligen i södra Sverige där behovet är som störst. Vill Olivia Andrén och Niclas Malmberg medverka i det arbetet?