Miljoner till kvinnohälsa

Barn och kvinnors hälsa måste gå före stora skattesänkningar, skriver tre regionråd (S och MP).

Börje Wennberg

Börje Wennberg

Foto: Niklas Skeri

debatt2018-05-29 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Din tillgång till en trygg och tillgänglig vård hela livet ska inte bero på din bakgrund. Tyvärr vet vi att det länge satsats för lite resurser på kvinnors hälsa. Detsamma gäller vård av nyfödda barn, även kallat neonatalvård.

Därför satsar vi nu 38 miljoner på barns och kvinnors hälsa.

En trygg och tillgänglig vård för alla måste gå före stora skattesänkningar.

I internationella jämförelser är Sverige ett av de länder i världen som har lägst mödradödlighet och högst överlevnad bland nyfödda barn. Det är ovanligt med förlossningsskador hos barn och data från patientenkäter visar att majoriteten av kvinnor är nöjda med sin förlossningsupplevelse.

Trots det kvarstår allvarliga hälsoklyftor. Nu tar vi viktiga steg på vägen mot att sluta dem.

Det råder brist på barnmorskor i hela landet, och Region Uppsala är inget undantag. Det finns inga genvägar till en trygg och tillgänglig förlossningsvård i hela landet, utan vi behöver utbilda mer personal.

Därför inför vi nu studielön för sjuksköterskor som vill vidareutbilda sig till barnmorskor.

Minst lika viktigt som själva förlossningen är vården av de nyfödda barnen. Både mödrar och nyfödda kan drabbas av olika sjukdomar i samband med förlossning. Därför satsar vi 16 miljoner på bättre vård av nyfödda. Bland annat utökar vi möjligheten för barn och föräldrar att få vård tillsammans. I dag vårdas ofta barnet och mamman på separata avdelningar, vilket kan skapa oro. Genom att låta mamman och barnet vistas tillsammans i så stor utsträckning som möjligt blir vården tryggare och bättre. Vi satsar också på att vidareutbilda neonatalvårdare och bygga modernare anläggningar på Akademiska Sjukhuset. En trygg vård av nyfödda och deras mödrar är inte bara en självklar rättighet, det är också samhällsekonomiskt smart. Barn som får bra vård som nyfödda får en bättre hälsoutveckling för flera år framöver.

För att minska hälsoklyftorna mellan kvinnor och män satsar vi 7,3 miljoner kronor på ett program för screening av livmoderhalscancer.

De senaste åren har vi gjort stora medicinska framsteg för att tidigt upptäcka och bota många cancertyper. Ett viktigt exempel är livmoderhalscancer, men hur mycket vården hängt med i utvecklingen varierar kraftigt mellan olika landsting. Det säger sig självt att risken för livmoderhalscancer inte ska bero på var i Sverige du bor. Regeringen har därför satsat på att hela landet ska införa ett gemensamt program för screening av livmoderhalscancer. Flera regioner och landsting är redan ute på banan, och nu ansluter vi oss.

Dessa satsningar är möjliga tack vare de resurser som regeringen satsar på vården. Regeringen har lovat att fortsätta och utöka dessa satsningar. Får vi en högerregering efter valet vet ingen hur det blir.

Moderaterna lovar skattesänkningar på 36 miljarder, och i sina senaste budgetpropositioner föreslår de andra borgerliga partierna skattesänkningar för liknande belopp.

I Sverige ska din hälsa inte bero på din bakgrund eller var du bor. Hälsoklyftorna går inte att lösa med ett enskilt beslut men med dessa extra resurser tar vi ännu ett steg i rätt riktning. Den 9 september går Sverige till val. Vår prioritering är tydlig: en trygg, tillgänglig och jämlik vård går före stora skattesänkningar.

Börje Wennberg, regionråd (S)Vivianne Macdisi, regionråd (S)Malena Ranch, regionråd (MP)

Mödravård