Mer vego bättre för hälsa och klimat

Vi behöver äta mer växtprotein, skriver Carina Tollmar.

Vi behöver äta mer växtprotein, skriver Carina Tollmar.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2020-02-02 01:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 15 januari skrev Gunnar Rundgren att “vegonormen” varken gynnar miljö eller hälsa. Tvärtom visar flera studier som publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) att mer växtbaserat är bättre för både klimatet och hälsan. Vårt livsmedelssystem idag bygger snarare på en skadlig och överdriven “animalienorm”. 

Varje svensks konsumtion av mat orsakar utsläpp på i genomsnitt 1,8 ton koldioxidekvivalenter per år enligt Naturvårdsverket. Enligt WWF måste utsläppen från maten minska med 75 procent. Samtidigt kommer tre fjärdedelar av dessa utsläpp från kött, fisk och mejerikonsumtion – trots att dessa bara utgör 35 procent av vårt kaloriintag. Vi behöver äta mer växtprotein och minska mängden animaliska proteiner. Enligt Livsmedelsverket får de flesta svenskar dessutom i sig för mycket mättat fett och för lite fibrer. Även här är mer växtbaserad kost svaret.

Rundgren oroar sig över ett extremscenario där ingen djurhållning finns kvar i Sverige. Det är långt ifrån verkligheten där hela 70 procent av den odlade marken i landet utgörs av foderproduktion till djur. Minskar vi animaliekonsumtionen kan vi odla mer grödor som människor kan äta. Att se djurfoder som enda användningen för restprodukter är inte särskilt nytänkande; redan idag finns många utvecklingsprojekt där de blir såväl biobränslen som gödsel och nya livsmedelsprodukter. 

Inte heller öppna landskap och biologisk mångfald är beroende av dagens överdrivna animaliekonsumtion. Bristen på biologisk mångfald är snarare en konsekvens av de extrema ytor som används för foderproduktion. Bara en liten del av djuren betar idag fritt. Vi skulle kunna minska vår köttkonsumtion med nära 90% och mjölkkonsumtionen med uppemot 50% och ändå bibehålla betande djur enligt det nordiska forskningssamarbetet Future Nordic Diets.

Dagens livsmedelssystem är inte hållbart. Att minska animaliekonsumtion och ställa om till mer växtbaserat är det mest effektiva sättet att minska dess klimat- och miljöpåverkan. Dessutom är det bättre för vår hälsa.