Mer plats för företag

För att företag ska kunna etablera sig och växa i Uppsala lyfter vi nu frågan om mark och utrymme för lokaler, skriver Marlene Burwick.

Marlene Burwick. Vill ge mer rum för företagande i Uppsala.

Marlene Burwick. Vill ge mer rum för företagande i Uppsala.

Foto: Pär Fredin

debatt2017-06-12 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala kommun är en ledande näringslivskommun och tillhör en av de mest expansiva regionerna i Europa med en hög tillväxt i näringslivet, högt nyföretagande och en stor inflyttning. Vi har ett unikt läge som en nordlig nod i huvudstadsregionen och stråket Stockholm-Arlanda-Uppsala kommer att vara en viktig tillväxtmotor för regionen och Sverige i sin helhet. Med rätt förutsättningar har vi goda möjligheter att konkurrera globalt.

Men för att Uppsala ska växa hållbart måste kommunen ha ett näringsliv och en arbetsmarknad som växer i takt med befolkningsökningen.

Huvudmålet för vår näringslivspolitik är att skapa förutsättningar för fler arbetstillfällen – 70 000 nya jobb till 2050. Det kräver 2 000 jobb per år. För att lyckas med det måste vi ställa oss frågan om vi har alla de rätta förutsättningarna för att näringslivet i Uppsala ska kunna växa. Vad behöver vi bli bättre på?

I Uppsala kommun finns i dag 21 000 registrerade företag. De flesta, cirka 13 000 av företagen, har inga anställda och drygt 1 500 företag har fler än fem anställda. De kunskapsintensiva arbetsplatserna i kommunen finns inom flera olika branscher, där Life-Science, tech/ICT, cleantech, avancerade material och kvalificerade företagstjänster är dominerande. Tillväxten inom de kunskapsintensiva företagen bidrar till att utveckla och bredda övriga branscher inom näringslivet. En av Uppsalas styrkor är att företagandet växer på bredden i många branscher. Nyföretagandet ligger på en stabil nivå och cirka 1 500 nya företag startades under 2016.

I vårt arbete för att utveckla ett hållbart näringsliv med 2 000 nya jobb per år har vi tre mål: att befintliga företag ska växa, att nya företag etablerar sig i Uppsala och att nya företag startas.

För att främja näringslivsutveckling behöver vi från Uppsala kommuns sida jobba med servicefrågor och attityder till företagande. Därför har vi genomfört en utbildning för alla tjänstemän som på olika sätt möter näringslivet, rekryterat fler handläggare på bygglovssidan för att möta den kraftigt ökade efterfrågan och ge bättre service. Vi följer också noga utvecklingen i ”Nöjd kund index”, en mätning som genomförs med ett stort underlag med 1 000 tillfrågade som varit i kontakt med kommunens verksamheter.

För att företag ska kunna etablera sig och växa i Uppsala måste också utrymme finnas. Därför lyfter vi nu frågan om mark och utrymme för verksamhetslokaler.

Vi gör nu även en kartläggning av rekryteringsbehovet inom Life science-sektorn och upplägget av nya utbildningar genomförs nu tillsammans med näringslivet och STUNS.

Vårt arbete i Uppsala kommun arbete är avgörande för att förbättra företagsservicen, men företagsklimatet påverkas också av en mängd aktörer på lokal, nationell och internationell nivå. Kommunen har en viktig roll som motor i arbetet med att skapa förutsättningar för ett bättre företagsklimat, men vi sitter inte på alla svar och behöver därför ta hjälp av näringslivet, organisationer och offentliga aktörer för att hitta de bästa lösningarna.

Därför känns det väldigt kul att i dag få presentera Uppsalas näringslivprotokoll – tillsammans för mer möjligheter, där det övergripande syftet är att vi tillsammans med näringslivets olika aktörer ska skapa så goda förutsättningar som möjligt för att företag ska kunna växa i Uppsala kommun. Vi kommer att arbeta i olika fokusgrupper bestående av företagsfrämjande organisationer, näringslivet, offentliga organisationer, universiteten i Uppsala och Uppsala kommun.

Under år 2017 kommer vi inom ramen för Näringslivsprotokollet fokusera på följande områden.

Studenter vs Uppsalas näringsliv: Många av de studenter som i dag kommer hit till Uppsala vänder efter sina studier hem igen. Samtidigt behövs kompetensförsörjning till Uppsalas växande näringsliv. Studenterna själva säger att de saknar kunskap om Uppsalas företag. Därför måste vi bli bättre på att skapa tillfällen för möten och öka kunskapen hos Uppsalas studenter om Uppsalas näringsliv och de möjligheter som erbjuds.

Kvinnors företagande: Trots att Sverige är ett av världens jämställda länder och att utvecklingen med kvinnors arbetsmarknadsdeltagande går åt rätt håll så pekar fortfarande trenden på att män i högre grad än kvinnor är de som startar och driver företag. Det här är en norm som behöver förändras – och bättre förutsättningar behöver ges till kvinnor som vill verka i näringslivet.

Uppsala kommuns egen verksamhet: Uppsala kommun spelar en viktig roll i att se till att bidra till den positiva utveckling av företagande som finns i Uppsala. Därför måste kommunen också göra sin del. Vi jobbar nu konkret med en grupp för att utveckla arbetet kring bygglov ännu mer och vi kommer jobba aktivt med informationsträffar gällande upphandling.

Fler företag till Uppsala: Vi vill inte bara att nya företag ska startas och att våra befintliga ska växa, utan också att redan etablerade företag ska vilja flytta sin verksamhet till Uppsala. I samverkan med Handelskammaren och fastighetsnätverket lyfter vi etableringsfrågorna och tar fram konkreta förslag på hur och var vi ska jobba. Ett exempel är Främre Boländerna där vi ser stora möjligheter för näringslivsutveckling.

Företagargalan: Vår företagargala är en ovärderlig del i näringslivsutvecklingen då den bidrar till att lyfta fram alla duktiga entreprenörer och företagare som finns i vår kommun. Företagargalan är viktig för att förändra attityder till företagande och för att lyfta fram förebilder.

I stora drag handlar det om att vi måste tänka i nya banor och våga göra saker på ett nytt sätt. När flera aktörer möts utifrån sina olika erfarenheter sker det bästa utbytet. Då formas också de bästa lösningarna. Tillsammans ska vi skapa 70 000 nya jobb till 2050.

Företagande