REPLIK
Marknaden är en god tjänare, men en usel herre. Det är de flesta överens om. Skillnaden mellan höger och vänster är inom vilka områden, på vilka villkor och hur stor marknaden ska vara.
På UNT debatt 25 februari hävdar jag att den nyliberala politiken har vidgat marknaden till områden som gjort att demokratin, folkstyret, kringskärs och att samhället glider isär.
Tre moderater replikerade 16 mars. Efter en trasslig argumentering kommer de slutligen in på min diskussion om marknad och demokrati. De menar att omfattande politiska ingripanden i marknaden är den vanligaste nedmonteringen av demokratin.
Debattörerna kan knappast mena att folkstyret ökat med den avreglerade marknaden inom offentlig sektor med multinationella företag, monopol eller oligopol, lobbying och mutor och placering av vinst i skatteparadis. Debattörerna anser nog inte heller att en tunt reglerad marknad med grå företag med usla arbetsvillkor och arbetslivskriminalitet är en förutsättning för demokrati.
Något märkligt att många borgerliga väljare inte vill ha vinster i välfärden men att deras politiska företrädare vägrar att ens tala om reglering av vinst.
Jag skrev även om de sjunkande förväntningarnas missnöje. Debattörerna menar att förtroendet för samhällets institutioner inte är fallande och hänvisar till SOM-institutet. De ignorerar dock institutets fråga där 61 procent svarar att samhället går åt fel håll. Att Sverige blivit mer ojämlikt är svårt att blunda för.
I ett samhälle där medborgarna känner gemenskap går det finna enighet om att finansiera ett tryggt samhälle med bra skola, vård och omsorg. Det nyliberala målet är däremot att maximera marknaden och för att lyckas behöver medborgarnas gemenskap luckras upp. Metoder att söndra ett samhälle är ojämlik skola, rasism, låglönemarknad, sänkt välfärd, låg skatt på kapital och segregerat boende.
Jag hoppas Moderaterna i Uppland kan påverka sitt parti att lämna allt samarbete med Sverigedemokrater, de verkliga splittrarna av vår svenska gemenskap.