Ett speciellt år, likt 2020, går nu mot sitt slut. Ännu ett år med pandemi, där det lokala näringslivet fortfarande har stora utmaningar, men samhället har börjat återhämta sig, restauranger har öppnat upp och företagen anställer igen.
Vad som inte återhämtat sig är arbetslösheten. Trots att flera företag har brist på personal har Uppsala kommun den högsta arbetslösheten sedan 1997. Dessutom har långtidsarbetslösheten stadigt ökat sedan det socialdemokratiska styret tog över 2014. I Uppsala har vi även en högre andel utrikesfödda som går på försörjningsstöd jämfört med riket generellt. Det är en oacceptabel utveckling. För att fler personer i vår kommun ska få känna den härliga känslan av julledighet behöver fler komma i arbete. Och de som arbetar behöver få behålla mer av sin lön.
I Moderaternas budget för 2022 presenterade vi ett antal förslag om hur vi kan minska arbetslösheten, göra det mer attraktivt att arbeta och hur näringslivet kan fortsätta utvecklas.
För att fler ska kunna få sitt första jobb vill vi skapa förutsättningar för jobb utan krav på höga kvalifikationer. Uppsala kommun bör anställa Uppsalavärdar, där personer som står långt ifrån arbetsmarknaden ska arbeta med exempelvis renhållning, tillsyn och synlighet i det offentliga rummet. Det skulle ge fler Uppsalabor en fot in på arbetsmarknaden och ett första jobb är mer än en lön. Det ger individen mer makt över sitt eget liv, de får vara med och bidra till välfärden och försörja sig själva.
Vi vet att behärska svenska språket är en av de bästa vägarna till jobb. Uppsala behöver öka kvaliteten på SFI och etablera SFI-kurser inriktade mot arbete i specifika branscher. SFI ska kunna kombineras med praktik, arbete och familj, och erbjudas även under föräldraledighet för att bidra till en mer jämställd integration.
Moderaterna vill se en vuxenutbildning som innehåller individbaserade insatser för att på så vis hitta kortaste vägen till jobb. Uppsala ska ha en mångfald av aktörer som erbjuder utbildning av hög kvalitet inom områden där det finns en stor efterfrågan på arbetskraft.
Att det ska löna sig att arbeta i stället för att gå på bidrag är en viktig del av det moderata samhällsbygget, därför föreslår vi en återställning av den skattehöjning Socialdemokraterna genomförde år 2015. Det är inte rimligt att vi i Uppsala kommun betalar mer i skatt än boende i närliggande, jämförbara kommuner i Stockholms län. För att Uppsala ska vara en attraktiv kommun i Mälardalsregionen måste flit och jobb löna sig.
Kommunens medarbetare jobbar hårt och har dragit ett stort lass under pandemin. Hemarbete och anpassning till nya rutiner kan vara svårt och ansträngande både fysiskt och psykiskt. För att ge tillbaka till kommunens anställda, och för att kommunen fortsatt ska vara en attraktiv arbetsgivare, vill Moderaterna dubbla friskvårdsbidraget för kommunens anställda, från 1 100 kronor till 2 200 kronor.
Det är viktigt att komma ihåg att den främsta jobbskapande komponenten är företagen. Uppsala kommun har rasat i Svenskt Näringslivs företagsklimatundersökning. I år hamnade Uppsala på plats 232 av 290, den sämsta placeringen någonsin. Uppsala kommun ligger framförallt lågt i mätpunkterna ”Tjänstemäns attityder till företagande” och ”Kommunpolitikers attityder till företagande”. Detta bottenbetyg visar tydligt att det behövs ett nytt politiskt ledarskap i Uppsala. För att förbättra situationen har Moderaterna tagit initiativ till att kommunens alla anställda och förtroendevalda ska genomgå en utbildning, med besök och inspel från företagare i kommunen, något som nu genomförs.
Uppsala har styrts av Socialdemokraterna i åtta år, och utvecklingen går inte åt rätt håll. Uppsala och dess medborgare förtjänar bättre och för det krävs en förändring. Uppsala ska ha en arbetslinje, inte en bidragslinje. Att ställa krav är att bry sig och i Uppsala ska alla kunna nå sin livsdröm.