Efter många om och men och med omfattade politiskt engagemang har Uppsala kommunfullmäktige nu beslutat att sluta upphandla äldrebostäder enligt lagen om valfrihetssystem (LOV).
Från Uppsala Pensionärsföreningars Samarbetsråd (UPS) sida är förhoppningen att fokus kring äldreomsorgens utveckling nu övergår från organisationsformer till kvalitet och innehåll i verksamheten.
Det så kallade Silveravtalet mellan kommunens styrande partier och UP ska vara en plattform för utvecklingen av äldreomsorgen under de närmaste åren. I avtalet finns flera goda föresatser och förslag, som vi hoppas också omsätts i handling och inte bara blir ”vackra ord”.
Det förutsätter dock att ersättning till utförarna höjs väsentligt och indexregleras.
De senaste åren har de privata utförarna missgynnats inom LOV-systemet i förhållande till kommunens egna utförare, vilket riskerar att drabba de som valt att bo på ett privat äldreboende.
Det bör vara självklart att alla utförare behandlas lika vad gäller de ekonomiska förutsättningarna.
För att uppfylla Uppsalas ambition om att bli en av de bästa kommunerna i landet för äldre behövs mer fokus på innehållet i vården och omsorgen.
I Socialstyrelsens årliga enkät ”Vad tycker äldre om äldreomsorgen?” framgår det att Uppsala kommun under 2023 låg under riksgenomsnittet vad gäller nästan alla de 21 variabler som ingår i undersökningen.
I enkäten mäts till exempel hur man trivs i sin lägenhet, om man fick plats på det äldreboende man ville bo på, hur maten smakar, om personalen har tillräckligt med tid, om det är tryggt på boendet, om man upplever ensamhet, om man är nöjd med de aktiviteter som erbjuds samt om det är lätt att få kontakt med personalen vid behov.
Dessutom finns en övergripande fråga om man sammantaget är nöjd med sitt äldreboende. I alla frågor utom tre ligger Uppsala under riksgenomsnittet.
I en fråga sticker Uppsala ut positivt: “Fick du plats på det äldreboende du ville bo på?” 93 procent svarade ja.
Det är sannolikt en effekt av LOV-systemet som gett ett överskott av bostäder och därmed stor valfrihet för de som beviljats plats på ett boende.
Det är också intressant att notera de stora skillnaderna i utfallet för de 35 boendeenheter som ingår i enkäten.
Av de elva enheter som har värden över riksgenomsnittet utmärker sig Myrbergska gården, Andreas And och Juliahemmet. Det kan även noteras att av de elva enheter med värden över riksgenomsnittet är åtta privata och tre kommunala.
Från UPS önskar vi att både kommunen och privata vårdgivare mer konsekvent arbetar med att ta vara på de goda exempel som finns kommunen till gagn för boende på äldreenheter som inte har så bra resultat.
UPS förhoppning är således att kommunen de närmaste åren fokuserar mer på vårdens och omsorgens kvalitet och då utgår från de boendes och anhörigas synpunkter i den kvalitetsutveckling som nu måste till.
Ambitionen bör minst vara att kvaliteten i kommande mätningar ligger över riksgenomsnittet. För att uppnå detta måste ersättningarna till utförarna höjas väsentligt redan i budgeten för 2025.