Medvetenheten om hotet från Kina måste öka

Ett viktigt mål för auktoritära länders påverkansoperationer i Sverige är naturligtvis att nå den svenska samhällsdebatten och beslutsfattandet, skriver Hans Wallmark och Jessika Roswall.

Nu krävs klarsynthet i flera delar av den svenska offentligheten kring de utmaningar som ytterst hotar vårt öppna samhälle, skriver Hans Wallmark och Jessika Roswall.

Nu krävs klarsynthet i flera delar av den svenska offentligheten kring de utmaningar som ytterst hotar vårt öppna samhälle, skriver Hans Wallmark och Jessika Roswall.

Foto: Pressbild.

Debatt2020-09-24 02:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kina är ett av tre länder som den svenska säkerhetspolisen återkommande pekar ut för olika aktiviteter i vårt land. En enkel mediesökning kan för vem som helst visa spåren av påverkansoperationer. Detta måste tas på allvar. Det är inte heller något unikt riktat mot Sverige utan en genomgående attack mot vårt västerländska demokratiska system. I den diplomatiska världen finns redan ett begrepp för dessa utsända: ”Wolfwarriors”.

Pekings allvarliga människorättsförbrytelser mot den egna befolkningen såväl som dess brott mot folkrätten lämnar inget utrymme för naivitet i relationen mellan våra två länder. Det krävs ett klarsynt förhållningssätt från flera delar av det svenska samhället. Särskild uppmärksamhet har riktats mot kommuner som har vänskapsavtal eller andra mer oklara samarbeten med Folkrepubliken Kina.

Rapporteringen om den kinesiska ambassadens kulturarrangemang om Xinjiangprovinsen i Uppsala väcker med rätta avståndstaganden. Det är den del av Kina där människorättsbrotten är som mest påtagliga. Otaliga vittnesmål och bevis om de fångläger och omskolningsanstalter för etniska minoriteter som upprättats i regionen har resulterat i fördömanden. Så även de rapporter som talar om tvångsmässiga aborter. Att ett arrangemang i Uppsala blivit scen för den kinesiska statens propaganda i frågan är mycket allvarligt. Vad värre är; insikten om att vara redskap tycks inte förstås trots påpekanden.

Ett viktigt mål för auktoritära länders påverkansoperationer i Sverige är naturligtvis att nå den svenska samhällsdebatten och beslutsfattandet. Folkrepubliken Kina ligger inte på latsidan. Peking har genomfört annonskampanjer i svensk dagspress, vilket mött omfattande kritik. Därefter har regimen agerat än mer aggressivt under coronapandemins utbrott. Att ett svenskt kommunalråd nu medverkat till att gå den kinesiska regimens ärenden tar dock utmaningarna med desinformation till en ny nivå och det inträffade i Uppsala tjänar som ett varnande exempel för många. Att politiska talepunkter från Peking upprepas i Sverige kan enbart beskrivas som en seger för det kinesiska kommunistpartiet!

Sveriges relation med Kina har försämrats på senare år till följd av Pekings agerande mot medborgare och omvärld. Det mest påtagliga exemplet är den kinesiska regimens kidnappning och fängslande av den svensk medborgaren Gui Minhai. Ambassadens attacker mot svenska journalister, forskare och politiker som yttrat kritik mot Kinas politik har försämrat relationen ytterligare.

Nu krävs klarsynthet i flera delar av den svenska offentligheten kring de utmaningar som ytterst hotar vårt öppna samhälle. Politiska företrädare har ett särskilt ansvar att värna demokratin!

Dels krävs en ökad medvetenhet om hotets magnitud. Och att även kommuner kan utnyttjas vid olika former av kontakter med andra länder. Den nya myndigheten för psykologiskt försvar som moderaterna har verkat för att få på plats i Sverige kan spela en viktig roll i att tydliggöra demokratihoten från påverkansoperationer.

En ytterligare utmaning rör universitetssamarbeten. Ett öppet kunskapsutbyte mellan forskare i olika länder utgör en viktig grund för det akademiska arbetet. Samtidigt har det under senare år blivit än tydligare hur särskilt kinesisk underrättelsetjänst aktivt agerar för att få tillträde till känslig forskning med potentiell militär koppling. Även i den akademiska världen krävs ett strategiskt förhållningssätt kring de nya utmaningarna.

Medvetenheten om vad vi möter från Kina och ytterst det kinesiska kommunistpartiet har ökat påtagligt i Sverige under senare år. Det utgör en viktig grund för arbetet att värna Sveriges integritet. En del av kampen för oberoendet och vaktslåendet av motståndskraft står uppenbarligen i Uppsala!