Matchning är nyckeln

I kommuner med hög aktiv jobbmatchning går integrationen av nyanlända som en dans, skriver Mattias Johansson (C).

Mattias Johansson (C) är mycket kritisk till försvarets senaste utredning om utsläpp i Fyrisån. En enig nämn beslutade under torsdagen att skräpa sitt remissvar till försvaret.

Mattias Johansson (C) är mycket kritisk till försvarets senaste utredning om utsläpp i Fyrisån. En enig nämn beslutade under torsdagen att skräpa sitt remissvar till försvaret.

Foto: Kid Reslegård Svedberg

debatt2019-01-01 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Träffytorna mellan arbetssökande och företag måste fungera bättre i Uppsala kommun. Vi ligger alldeles för långt efter många kommuner i att ge service och snabb handläggning till företagare. Centerpartiet vill arbeta konstruktivt och målinriktat för att genom smartare jobbmatchning stärka företagandet och förbättra integrationen.

Arbetsmarknaden i Uppsala mår på ett sätt väldigt bra. Vi har ovanligt få medborgare som saknar jobb – arbetslösheten ligger mycket lägre än snittet försvenska kommuner. Men tittar man på denna statistik mer i detalj, skiljer vi inte ut oss lika mycket.

Precis som andra kommuner har vi ett stort glapp i statistiken. Arbetssökande med utomeuropeisk bakgrund, unga under 26 och personer som varit utan jobb en längre tid, avviker från mönstret. Här återfinns tusentals helt vanliga Uppsalabor som inte har egen varaktig försörjning.

Det finns även annan statistik över hur den lokala arbetsmarknaden mår, där Uppsala också sticker ut. I Svenskt Näringslivs årliga kommunranking, som tar tempen på företagsklimatet, ligger Uppsala på plats 199 av 290 kommuner. En så låg placering borde egentligen vara en omöjlighet, med tanke på vårt geografiska läge, våra universitet och vårt befolkningsunderlag. Tittar man också på denna statistik i detalj stiger förvåningen. I kategorin ”Konkurrens” rankas vi på plats 266 av 290, sett till i vilken utsträckning kommunens egna verksamheter tränger undan privata aktörers verksamhet.

Ännu sämre ligger Uppsala till i kategorin ”Service till företag” – plats 276 av 290.

Denna kategori handlar om hur kommunen bemöter och har kontakt med företagare, och hur lång tid handläggning av ärenden tar. Där anses alltså 95 procent av Sveriges kommuner vara bättre än oss.

Uppsala kommun måste kunna bättre än så. Vi har alla förutsättningar till att ha ett dynamiskt näringsliv och i att lyckas få fler människor som står långt från arbetsmarknaden att komma i arbete. Särskilt om vi också menar allvar med att göra något åt integrationen av nyanlända.

Ett ypperligt tillfälle att göra något åt detta, är att från kommunens sida göra allt vi kan för att förbättra matchningen av arbetssökande med kompetensbehoven hos våra företagare.

Det gäller inte bara bristyrken som kräver hög och specialiserad utbildning. Det berör också de många mindre företagen, som ofta verkar i våra kransorter eller på landsbygden. Där finns skogs- och lantbruksföretag, mindre tillverkningsföretag och olika tjänsteföretag i välfärden som alla behöver breddad tillgång på personal.

Inte minst kan man låta privata och kooperativa aktörer sköta matchningen, vilket har skett i kommuner som Solna, Trelleborg och småländska Vaggeryd. Och precis dessa kommuner tillhör också de som rankas allra högst av Svenskt Näringsliv. I kategorin ”Service till företag” är just Solna och Vaggeryd topp 5 i Sverige.

En annan effekt av den höga servicenivån och aktiva jobbmatchningen i dessa kommuner är att integrationen av nyanlända går som en dans.

Här framställs politikområden som ”näringslivsutveckling” och ”integration” i en helt ny och positiv dager. De ses som framgångsfaktorer, inget annat.

Från Centerpartiets sida tänker vi ägna mycket energi kommande mandatperiod åt en politik som stärker kommunens insatser för företagande; för att få företag och näringsliv att växa – med ett bättre bemötande, starkare matchning och med insikten om att det offentliga inte kan eller ska vara en hämsko för privata aktörer. Inte minst gör vi detta för att förbättra integrationen av nyanlända, och att göra så att fler medborgare kommer i egen försörjning.

Kommunens nya styre har hittills inte visat några tecken på att vilja ändra på ordningen och släppa fram entreprenörskapet – särskilt inte vad gäller att länka samman arbetssökande och företag.

Centerpartiet kommer att vara konstruktivt i att samarbeta med alla som delar vår ambition och som känner att det underbetyg Uppsala kommun får av våra företagare i dag, det duger inte.

Mattias Johansson, ledamot (C) av kommunfulläktige och ersättare i Arbetsmarknadsnämnden, Uppsala kommun

Zahrah Lifvendahl, gruppledare (C), Uppsala kommun

Integration

Läs mer om