Marielunds unika värden riskeras av utbyggnad

Anlägg nya vandringsleder och skidspår, bygg inte bort Marielunds karaktär med bostäder, skriver Jonas Pertroft med flera.

Föreningen Marielunds vänner motsätter sig planerna på att bygga hundratals nya hus i området.

Föreningen Marielunds vänner motsätter sig planerna på att bygga hundratals nya hus i området.

Foto: Fredrik Johansson/reportagebild.se

Debatt2021-04-27 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Aldrig har väl vikten av bra rekreationsområden kring Uppsala varit tydligare. Covid -19 -pandemin har påverkat hela vårt sätt att leva och promenader och cykelturer har fått ersätta utlandsresor. Uppsala är en växande stad där befolkningens behov av rekreation måste tas med i stadsplaneringen.

Marielund är ett unikt område med sommarhusbebyggelse vid sjön Trehörningen strax öster om Uppsala. Här finns en erkänt mycket värdefull miljö med ett typiskt sommarhusområde från tidigt 1900-tal vackert beläget mellan sjö och skog, komplett med smalspår, ånglok och station. Det är ett omtyckt besöksmål med fina natur- och kulturvärden både för Uppsalabor och turister. 

Sedan 13 år tillbaka har några markägare lobbat hårt för att få göra en stor utbyggnad med 300-550 hus som skulle totalt ändra områdets karaktär. Just nu har Uppsala kommun offentliggjort ett förslag till programhandling, som till stor del bygger på markägarnas förslag att fylla skogen mellan sjön och väg 282 med hus. Detta skulle innebära kostnader på hundratals miljoner för kommunen. De enda vinnarna i denna process blir markägarna.

Tanken att bygga ut i Marielund är anmärkningsvärt dålig. Att en markägare önskar att exploatera sin mark räcker inte som skäl för att få bygga. Enligt Plan- och bygglagen (kap 1 och 2) ska all planläggning och prövning av bygglov ”syfta till att mark- och vattenområden används för det eller de ändamål som områdena är mest lämpade för med hänsyn till beskaffenhet, läge och behov”. Mark får bebyggas ”endast om marken från allmän synpunkt är lämplig för ändamålet”. Man ska se till ”en god och långsiktigt hållbar livsmiljö för människorna i dagens samhälle och för kommande generationer”. En önskan från privata markägare kan således i princip bortses från, om det finns ett påtagligt övergripande allmänt intresse av att byggnation inte sker.

Att Uppsala växer gör det än viktigare att kunna erbjuda dess invånare större sammanhängande rekreations- och kulturområden. Detta är en grundtes i den översiktsplan som kommunen tagit fram (ÖP 2016). Där betonas även vikten av att ha en tydlig gräns mellan land och stad; staden ska inte tillåtas att okontrollerat flyta ut i landsbygden.

Mellan Gunsta och Länna finns ett tämligen orört sammanhållet nordsydligt stråk med mycket stora rekreations- och kulturvärden. Det sträcker sig från Funbosjön i norr (ett så kallat Natura 2000-område) till sjöarna söder om Fjällnora. Här finns ett varierande landskap med fem (!) sjöar, alla med olika karaktär, skogar (barr- och lövskogsområden) och fält (gammal vikingafarled). Här finns också ett stort antal fornlämningar, tre fina medeltida herrgårdar (Frötuna, Hallkved och Marielund) som under århundranden satt sin prägel på bygden, Funbo kyrka från 1100-talet, kulturpunkterna Funbo kyrkby och Marielund samt dessutom Fjällnora med sitt stora rekreationsutbud. Redan i dag används detta område mycket av Uppsalaborna för rekreation. Bad, svampplockning, kanotfärder, cykelturer och vandringar - bland annat går Upplandsleden genom området – är omtyckta aktiviteter under sommarhalvåret. Det traditionella midsommarfirande i Marielund lockar hundratals besökare. På vintern är skidåkning och skridskoåkning på plogade banor mycket populärt. Dessutom finns här Lennakatten, som ju är en unik attraktion i sig, och som även ökar tillgängligheten till området (som skulle kunna förstärkas med ett stickspår till Fjällnora). 

Planera gärna för att utveckla Marielund – men låt nya anläggningar handla om skidspår och vandringsleder. Låt det bli Uppsalas bästa fritidsområde genom att göra det mer lättillgängligt och attraktivt! Det behövs inte någon större fantasi och insats för att ytterligare förhöja rekreationsvärdena. Vandrings- och cykelleder, bland annat till Fjällnora, kan tämligen enkelt iordningställas (för cykel kan spännande gamla skogsvägar till stor del användas). Ytterligare skidspår kan iordningställas på vintern och olika slags evenemang kan förläggas till området. En cykelväg kan knyta ihop Marielund med det växande Gunsta. 

Med ett ”grönt stråk” mellan Gunsta och Länna i öster – tillsammans med Ekoln i söder, Hågadalen-Nåsten i väster, Uppsala högar i norr samt Lunsen och – skulle Uppsala vara väl förberett för dess ökade bebyggelse och invånarantal. Ett sådant stråk med många olika typer av rekreation skulle också göra staden mer attraktiv och locka nya invånare till Uppsala. 

En utbyggnad av Marielund i enlighet med vad som nu utreds av kommunen – oavsett om den skulle genomföras helt eller delvis – skulle för all framtid förstöra de värden som finns i Marielund. Dessutom skulle upplevelsen av ett sammanhängande rekreationsstråk helt försvinna. Med den stora satsningen på nya bostäder som nu görs i Gunsta och Länna är det också viktigt att rikta in efterfrågan vad gäller nybyggande till det utbud som finns på dessa orter för att undvika halvutbyggda ”spökområden”. Det är i Gunsta och Länna som det kommer att finnas underlag för  infrastruktur såsom skolor, butiker och apotek. 

En sund stadsplanering måste här innebära en hållbar planering inför framtiden med ett sammanhållet rekreations- och kulturområde – ett grönt stråk – mellan Gunsta och Länna.

Förenings Marielunds vänner