Marielund hotas inte av den nya bebyggelsen

För att området ska kunna utvecklas behövs flera invånare i närområdet, skriver Marko Bergkvist.

Marko Bergkvist menar att Marielunds unika naturvärden inte hotas av det föreslagna planprogrammet.

Marko Bergkvist menar att Marielunds unika naturvärden inte hotas av det föreslagna planprogrammet.

Foto: Marko Bergkvist

Debatt2021-06-02 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har varit mycket skriverier om Marielund och historier om hur natur och rekreation försvinner. Saken är att varken bilder som illustreras eller texter om att det ska byggas i Marielund är korrekta.

Planprogrammet Marielund handlar om ny bebyggelse bakom och en bit bort från Marielund, inte i själva Marielunds gamla områden som vissa försöker framställa det. Att planprogrammet fick just namnet Marielund var för att man skulle ta hänsyn till och bevara gamla Marielund.

Mellan den nya bebyggelsen och Marielund sparas både grönområden och skogspartier för att minimera att de stör varandra samt för att bevara natur i området. Visst kanske man kan skymta något hus mellan gamla Marielund och det nya området, men det finns redan ett flertal moderna hus i Marielund. De har anpassats till områdets karaktär vilket visar att man kan smälta ihop nytt och gammalt. Det enda som binder ihop dem är gångstråk i grönområden för de som vill promenera ut i naturen. All fordonstrafik går direkt ut mot Funbo kyrka och mot väg 282 vilket gör att Marielund inte får någon trafikbelastning från de nya områdena.

Planprogrammet Marielund är nu ute på samråd. Detta har efter flera års arbete ett grundligt underlag av bland annat miljöanalys, trafikanalys, dagvattenutredning, naturvärdesanalys, arkeologisk förstudie, kulturhistorisk bebyggelseinventering och så vidare. Flera sakkunniga har utnämnt det till ett av de bästa och mest genomtänkta underlag de sett på länge.

I början av planprogrammet hade kommunen själv ritat upp förslag på blandad bebyggelse med småhus och mindre flerfamiljshus längre in i området, nära förskola och så vidare. Det är dock inget som markägarna själva har efterfrågat eftersom de är mer inne på småhus med större tomter. Som jämförelse i täthet planeras i närliggande Gunsta i dag 1500 nya bostäder medan detta planprogram handlar om 350-500 bostäder på en dubbelt så stor yta.

Tanken är att det ska bli ett högkvalitativt område med höga naturvärden, rätt likt själva Marielund fast i modern tappning. De flesta markägarna bor själva i området och vill skapa ett hållbart småhusområde för generationer framöver. Bebyggelsen handlar inte om att maximera en exploatering utan att bygga ett attraktivt område som man är stolt över att själv bo i. 

Hela utbyggnaden bekostas av markägarna liksom en stor del av dragningen av kommunalt VA ner till själva Marielund. Sjön Trehörningen har blivit så förorenad senaste åren av de lokala avloppen att det tidvis har rått badförbud. Nu har flera fastigheter som saknar efterrening av sitt avloppsvatten fått utsläppsförbud. Förutom miljönyttan blir detta också rent ekonomiskt en bra affär för kommunen när det kommer in skatteintäkter från 350-500 familjer varje år i 10, 20 och 100 år framåt.

Det finns en stor utvecklingspotential när det gäller att skapa rekreations- och kulturvärden i området som till exempel utbyggnaden av skidspår och vandringsleder. Vi är öppna för att utveckla och använda järnvägsspåret så man kan ta tåg eller spårvagn i stället för bil. För att området ska kunna utvecklas behövs flera invånare i närområdet, delvis för att kunna finansiera det men även för att fler människor ska kunna ta del av det. 

Här har vi chansen att skapa ett nytt, fint och hållbart småhusområde nära naturen men ändå nära stan. På köpet räddar vi Trehörningen från övergödning så alla får njuta av att bada i sjön samtidigt som Gamla Marielund förblir orört, precis som tanken med planprogrammet är.