I dag är det den 25 november och Orange Day, en dag när FN uppmanar till att hela världen ska manifestera mot mäns våld mot kvinnor. Vi är flera organisationer i Uppsala som arbetar mot mäns våld mot kvinnor och ser dagligen att det är många kvinnor i Uppsala som utsätts för våld i hemmet. Det är ett samhällsproblem.
Valrörelsen präglades av upprördhet och beslutsamhet för att stoppa gängkriminaliteten. Partierna gjorde vad de kunde för att överträffa varandra i åtgärder för att förebygga våldet i gatumiljö och ge förslag på hårdare straff. Vi efterlyser motsvarande nolltolerans och beslutsamhet för att bekämpa mäns våld mot kvinnor.
När en kvinna utsätts för brott av en närstående finns det många faktorer som gör det svårt för henne att polisanmäla. Den kvinna som vågar polisanmäla sin partner kan med dagens lagstiftning inte veta om mannen kommer att dömas eller inte. Om han inte gör det ökar risken för fortsatt våld. Hon kan dessutom utsättas för påtryckningar som gör att hon inte längre vill samarbeta med polisen. Vår erfarenhet är att det är många kvinnor som inte vill polisanmäla då det inte gör någon skillnad. Kvinnor behöver erbjudas stöd i den rättsliga processen så att anmälan inte tas tillbaka. Långa handläggningstider inom rättsväsendet försvårar för kvinnan som polisanmält.
Justitieminister Gunnar Strömmer presenterade 2/11 de satsningar som den nya regeringen vill göra på rättsväsendet. Mycket fokus ligger på gängvåldet och den organiserade brottsligheten i Sverige. Män står för majoriteten av våldet i samhället riktat mot andra män, kvinnor och sig själva. Att sätta stopp för mäns våld kommer inte bara ha en effekt på gängvåldet och kriminaliteten, utan även på det våld som sker bakom stängda dörrar, våldet som främst kvinnor och barn faller offer för och där förövaren är en man. Det pratas mycket om satsningar på rättsväsende, kriminalvård och polis. Det vi inte får glömma är vikten av de förebyggande insatserna. Att bland annat satsa på tidiga insatser i förskola och skola för bryta rådande strukturer. Regeringens satsningar mot våldet måste ha en tydlig plan för hur mäns våld ska minska. Vi vill se att resurser satsas på det förebyggande arbetet för att minska mäns våld både i hemmet och i samhället.
För att nå en långsiktig och hållbar förändring vill vi att det våldsförebyggande arbetet har fokus på destruktiva könsnormer, att vi uppmärksammar och vidtar åtgärder mot mäns våld mot kvinnor.
Detta är något som vi måste kämpa för tillsammans och det angår alla. Det går inte att fortsätta att hålla frågan ifrån sig genom att föra fram argumentet ”inte alla män”. Vi vill se alla de män som vi ser är frånvarande i det här arbetet ta ställning. Inte minst män som sitter i position att förändra. I valrörelsen lovade man 50 000 poliser för att stoppa gängkriminaliteten. Vi vill se konkreta åtgärder för att stoppa våldet mot kvinnor. Vi alla som samhällsmedborgare måste vara aktiva i arbetet mot destruktiva könsnormer och för allas rätt till ett liv utan våld.
Den nytillträdda regeringen föreslår att straffet för misshandel och mord ska vara dubbelt så långt om de utförs i gängmiljö. Vi anser att det är anmärkningsvärt att mord i hemmiljö ska anses vara ett mindre grovt brott då vi ser att detta kan leda till en skillnad i värdering av olika brottsoffers liv. Regeringen definierar gängkriminaliteten som Sveriges mest akuta samhällsproblem. De vill ”genomföra stora förändringarna för att knäcka gängen”. Vi vill se samma krafttag mot mäns våld i nära relationer.