Flera SACO-anslutna fackförbund inom vården i Region Uppsala har ett gemensamt budskap till politikerna: Ge oss en rättvis löneökning i år och värna vården i regionen.
Arbetsgivaren Region Uppsala ansvarar för kultur, kollektivtrafik och vård till Uppsala läns invånare. Vården i Region Uppsala står inför särskilt stora utmaningar. Läget är känsligt då allt färre väljer att arbeta inom vården, alltför många har en bristfällig arbetsmiljö och andelen hyrpersonal är hög. Vårdpersonalen har ändå ett stort engagemang och gör dagligen oerhört värdefulla arbetsinsatser.
Erfarna och kompetenta medarbetare slutar eller funderar på att sluta. De känner sig inte uppskattade eller värderade för det arbete de utför. Många saknar utveckling och framtidsutsikter i sitt arbete. De lockas av andra arbetsgivare som erbjuder bättre villkor och karriärmöjligheter.
När arbetsgivaren inte kan rekrytera och behålla kvalificerad personal försämras förutsättningarna för en god och säker vård. För att kunna behålla och locka personal är det centralt med en lönesättning som belönar kunskap, engagemang och ansvar. Det vi däremot inte kan acceptera är en lönesättning som är orimlig och ojämlik.
Industrins märke på 4,1 procent i år har följts av de flesta andra branscher. Även Kommunal och Läkarförbundet, förbund med fastställda siffror i sitt löneavtal har i år landat på 4,1 procent. De flesta av de yrkesgrupper som vi företräder kommer att i genomsnitt få 2,9 procent löneökning. Några få yrkesgrupper kommer att få cirka 0,3 procent ytterligare i prioriterade satsningar.
Varför värderas våra medlemmars arbetsinsatser mindre än deras kollegors insatser?
I årets löneprocess meddelade arbetsgivaren först en genomsnittlig löneökning på omkring 2 procent för de flesta av våra yrkesgrupper. Fackförbunden var i dialogen tydliga med sitt missnöje. Arbetsgivaren återkom så småningom med en höjning på ytterligare 0,9 procent. Det är ett steg i rätt riktning, men vi är långt ifrån nöjda.
Det är fullt rimligt att begära att man följer märket, särskilt när vi ser hur andra närliggande arbetsgivare agerar. Till exempel ger Region Gävleborg sina anställda en löneökning efter märket i år. Varför ska vi i Region Uppsala acceptera mindre?
Om Socialstyrelsens representanter har rätt; att vården i stora delar av Sverige är på väg att fastna i en ond cirkel där färre vill vara anställda, och att arbetsmiljön och patientsäkerheten försämras, då ökar också kostnaderna för att regionen inte har satsat i tid.
Vi fackliga uppmanar därför politikerna att ta sitt ansvar, tänka långsiktigt och ge oss rimliga löner och en ökning i nivå med märket. Det är en fråga om rättvisa för oss som arbetar i vården, men framför allt en fråga om tillgång till vård med kvalitet och säkerhet för länets invånare. Utvecklingen måste vändas nu.
Har vi verkligen råd med att fördjupa den pågående vård- och personalkrisen?
För följande fackliga föreningar i Region Uppsala