Det finns en risk för att en majoritet av alla äldreboende i landets 290 kommuner kommer att infekteras om inte ett mer aktivt bekämpande inleds nu. På den första frågan är mitt svar att det tyvärr är svårt vilket vi redan kan se. Jag känner mig övertygade att de flesta nyintroduktionerna har skett genom att till att börja med bara en på äldreboendet blivit infekterad via virus som förts in till äldreboendet till exempel via kontaminerade skor, kläder, klockor eller mobiltelefoner. Naturligtvis kan de även bli infekterade genom att någon i personalen har blivit smittad och inte känner sig sjuk på morgonen, men får symptom under dagen och då utsöndrar stora mängder virus. Dagsfärska nyheter visar även att 5-10 av 50 symptomfria eller med lindriga symptom ur vårdpersonalen på en klinik i Linköping bar på virus (SR Ekot 8/4). Då det nya coronaviruset är mycket smittsamt är det sannolikt att när en smittats på äldreboendet kommer merparten av de äldre på boendet att infekteras och många kommer att utveckla svår sjukdom.
Vad kan då göras för att förhindra att ett äldreboende infekteras med det nya coronaviruset. Om äldreboendet finns på öar där inte viruset cirkulerar gäller det att se till att viruset inte introduceras till ön och det går bra med de kunskaper och testmetoder som finns. Ön kan här liknas vid mjölkgårdar som har hållits fria från bovint coronavirus under mer än 10 års tid genom bra smittskyddsrutiner och detta även om gårdar i grannskapet infekterats varje år.
Jag är övertygad om att vi ännu har många öar i Sverige där det nya coronaviruset viruset inte cirkulerar i hög omfattning. Jag förordar ett regionalt bekämpande av det nya coronaviruset i avvaktan på att ett effektivt vaccin tas fram.
Om äldreboendet ligger i en region där viruset cirkulerar är det mycket svårt att skydda detta äldreboende. Det hjälper inte att testa alla om de är virusbärare, om de för med sig smittan passivt genom att de innan de kommer till jobbet har vistas i en miljö där viruset finns. Den säkraste personalen är den som redan har antikroppar och kan ”duscha” in till boendet.
Personalen skall ha kortklippta naglar och inte ha några smycken. Klockor och privata mobiltelefoner, kammar hårborstar och dylikt skall förvaras i ett därför avsett skåp med kombinationskod. Den personal som jobbar på ett fritt äldreboende skall med fördel promenera eller cykla till jobbet. En sluss bör upprättas där personalen byter kläder och skor samt tvättar och spritar händer innan de går in på äldreboendet.
På den andra frågan i inledningen är mitt svar nej! Det går inte! Då måste hemtjänstpersonalen kraftigt förstärkas och kanske kan de maximalt besöka 8 adresser med äldre, som behöver hjälp med det dagliga livet.
För de som jobbar i ett område där viruset cirkulerar är det en fördel om de är unga då yngre personer mer sällan insjuknar och dör av infektionen. Om de som jobbar inom hemtjänsten och sjukvården redan har antikroppar mot det nya coronaviruset är det en stor fördel både för deras egen säkerhet och för att minska risken för smittspridning till de äldre.
Forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan KTH har tagit fram ett test som kan ta reda på om en person infekterats med och bildat antikroppar mot viruset. För mig är det ljuset i tunneln Om testet blir godkänt kan det enligt uppgift börja testas på personal vid flera sjukhus i Stockholm redan nästa vecka. Testa först alla inom vården på antikroppar för att få reda vilka som är immuna eller inte och på sikt kanske alla i Sverige över till exempel 20 års ålder.
Jag har en undran till folkhälsomyndigheten och regeringen. När kommer den expertgrupp rörande bekämpningen av Covid-19 att börja arbeta? Jag väntar spänt på att de skall komma igång med sitt arbete
Jag är övertygad att vi kommer att vinna kriget mot det nya coronaviruset men regeringen måste då lyssna på och värdera alla olika experter, som är insatta inom området. Jag tycker regeringen skall stänga alla inomhusgymmen, gymnastiksalar och även inomhusbadanläggningar till dess vi vet att viruscirkulationen har upphört inom en region eller i hela landet. Bättre vara ute i friska luften och jag hoppas det blir en varm skön sommar!
Avslutningsvis skulle jag inte våga sitta med på folkhälsomyndighetens presskonferenser av rädsla för att bli smittad med det nya coronaviruset. Efter mer än 30 års virusforskning inom området vet jag hur smittsamma denna typ av coronavirus är.