Replik
I en debattartikel av Vårdförbundet, Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor och Svensk sjuksköterskeförening framförs krav på att vi inom Ambulanssjukvården först ska sluta anställa ambulanssjukvårdare/undersköterskor och därefter allmänsjuksköterskor med hänvisning till svårighetsgraden i yrket. Debattartikeln ger en inkomplett bild av hur vi planerar verksamheten och riskerar att sprida oro varför vi önskar skildra fakta på området.
Uppdraget för ambulanssjukvården är brett med många grupper av patienter. Vi hanterar allt ifrån akut livshotande tillstånd till mindre akuta sådana. Vi har sedan en lång rad år ett beslut om att en majoritet av de anställda på ambulansen ska vara sjuksköterskor och vi arbetar för att ha sjuksköterskor med specialistutbildning inom relevanta kategorier, helst inom ambulanssjukvård. Vi erbjuder ett par medarbetare per år betald utbildning till ambulanssjuksköterska. Vi tror på teamarbete och där ingår medarbetare från flera professioner med tillämplig utbildning. Att vi ska bemanna samtliga våra ambulanser med enbart ambulanssjuksköterskor kan jämföras med att exempelvis en barnmorska alltid skulle arbeta med en barnmorska och en anestesisjuksköterska alltid med en anestesisjuksköterska.
Vid ett misstänkt livshotande tillstånd så strävar vi efter att larma två ambulanser. I det avseendet finns mestadels två sjuksköterskor och ofta två med specialistutbildning vid patientens sida. Vid vissa tillfällen kan vi också larma Luftburen intensivvård som har en kvalificerad besättning med läkare eller resurs från annan organisation. Vi arbetar med att få till en förstärkningsresurs och ett bakre läkarstöd på vår larmcentral som kan stötta vid handläggningen hos patienten. Vi ser också ett ökat inslag av läkare i prehospital vård kommande år. Tack vare vår larmcentral där sjuksköterskor bedömer varje vårdärende så kan vi med precision larma rätt typ av resurs till patienten. Vår ambulanspersonal har också möjlighet att begära förstärkning när så de önskar.
Med en ökad utbildningsnivå som det innebär att vara till exempel ambulanssjuksköterska kommer också kravet om att kunna arbeta självständigt, det vill säga vara högsta medicinska kompetens på plats. För de ambulansuppdrag som är av mindre akut karaktär så ska man kunna utföra arbetet med inte enbart sjuksköterskor i besättningen. Vi är stolta över våra samtliga medarbetare, oavsett kategori och arbetar för att utveckla den prehospitala vården med vad som är bäst för patienten i varje givet ögonblick.