M slår in öppna dörrar i lokalförsörjningsfrågan

Replik till "Uppsalas elever förtjänar bättre än moduler" i UNT 20/9.

När brist på permanenta lokaler råder blir flexibla lösningar såsom förskolebussar och moduler nödvändiga i väntan på att lokalförsörjningsarbetet ska komma ikapp, skriver Erik Pelling och Helena Hedman Skoglund.

När brist på permanenta lokaler råder blir flexibla lösningar såsom förskolebussar och moduler nödvändiga i väntan på att lokalförsörjningsarbetet ska komma ikapp, skriver Erik Pelling och Helena Hedman Skoglund.

Foto: Pressbild.

Debatt2020-09-30 02:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

Bristen på förskole- och skolplatser i Uppsalas centrala delar är en utmaning. Den härrör från flera mandatperioder av olika politiska styren som inte fullt ut lyckats komma tillrätta med frågan, även om ambitionen funnits. Politiker från Uppsalas alla partier bör därför ta sitt ansvar och konstruktivt samarbeta för att nå permanenta lösningar. 

Med det sagt undrar vi om Moderaterna har lyssnat och tagit till sig av den information som givits utbildningsnämnden och kommunstyrelsen. Vår bild är att det hela tiden varit tydligt att det finns svårigheter att tillgodose det behov som finns av förskole- och skolplatser, särskilt i centrala staden.  När brist på permanenta lokaler råder blir flexibla lösningar såsom förskolebussar och moduler nödvändiga i väntan på att lokalförsörjningsarbetet ska komma ikapp. 

För att stärka det strategiska arbetet och det kommunövergripande samarbetet med att få fram fler permanenta skollokaler snabbare har organisatoriska förändringar nyligen genomförts. Att få fram permanenta skollokaler görs dock inte i en handvändning utan tar tid eftersom det i hög utsträckning också styrs av lagstiftning och demokratiska processer. 

För utbildningsnämnden är lokalförsörjningsplanen det viktigaste verktyget i arbetet med frågan och nämnden ska följa utvecklingen noga och regelbundet. Till detta tillkommer att utbildningsnämnden varje år styr genom en på förhand fastslagen plan för uppföljning. I år finns tre hållpunkter för uppföljning av lokalförsörjningsplanen, varav ett infaller nästa nämnd, den 7 oktober. Syftet är att nämnden ska få information om hur arbetet med lokalförsörjningen fortlöper, vilka problem man har stött på och vilka möjliga lösningar som finns. Moderaternas yrkande den senaste nämnden tillförde därför ingenting. Frågan var redan omhändertagen. Till skillnad från Moderaterna vill vi inte styra utbildningsnämnden eller andra nämnder med ad hoc-beslut, utan med ett tydligt helhetsgrepp. 

I utbildningsnämnden har Moderaterna bifallit de lokalförsörjningsplaner som föreslagits år efter år. I kommunstyrelsen ville man 2019 från ingenstans ändra årtal för när skolor ska stå klara. Den kritik som framförs blir därför ganska ihålig. I denna fråga finns dock ingen partiskiljande prestige, utan vi vill alla åt samma mål, så låt oss samarbeta för att lösa denna utmaning.