Lundberg har varit delaktig i Knivstas utbyggnadstakt

Replik till "Dämpa utbyggnadstakten i Knivsta" i UNT 23/9.

Vi ska fortsätta utveckla Knivsta till en trivsam småstad med restauranger, butiker och rörelse, skriver Klas Bergström.

Vi ska fortsätta utveckla Knivsta till en trivsam småstad med restauranger, butiker och rörelse, skriver Klas Bergström.

Foto: Catrin Pihl/UNT Arkiv/pressbild.

Debatt2020-10-02 02:33
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

Många vill bo i Knivsta vilket är positivt och under åren har beslut om att bygga fler parker, lekplatser, bostäder och Centrum för Idrott och Kultur fattats med brett politiskt stöd. Att många har valt att flytta till Knivsta har möjliggjort projekt som Centrum för idrott och kultur och har också gjort att fler företag har velat flytta till Knivsta. Vi ska fortsätta utveckla Knivsta till en trivsam småstad med restauranger, butiker och rörelse. 

När Lennart Lundberg (Knivsta.nu) skriver i UNT om att dämpa utbyggnadstakten ska man veta att han är och har varit delaktig i kommunens tillväxttakt. Under 2015 beslutade Knivsta.nu tillsammans med Allianspartierna i Knivsta att höja utbyggnadstakten för att finansiera Centrum för idrott och kultur. När bygget står klart verkar han ha ändrat sig. 

Samtidigt som Lennart Lundberg förespråkar en lägre utbyggnadstakt är han med och godkännernya detaljplaner i både Alsike och centrala Knivsta som gör att fler kommer att kunna flytta till Knivsta. I förhandlingarna om fyrspårsavtalet var Lennart Lundberg helt införstådd med att utvecklingen centrala Knivsta är ekonomiskt lönsamt och nödvändig för att vi ska kunna fortsätta ha kollektiva förbindelser till Stockholm och Uppsala.

Utveckling och att människor väljer att flytta till Knivsta är avgörande för SJ ska fortsätta stanna i Knivsta vilket förenklar vardagen för knivstabor som arbetar i Stockholm. Inom några år kommer alsikeborna få möjlighet att kliva på tåget i Alsike. Kundunderlaget är vad som i slutändan säkrar god tillgång till kollektivtrafik för Knivstas invånare.

Knivsta kommun har begärt en omförhandling av avtalet för att kunna minska utbyggnadstakten och i september togs beslut om en ny arkitekturpolicy som säkerställer att kommunen utvecklas till en småstad med där invånarna trivs. En fördel med att Knivsta har blivit så attraktivt är att det också är möjligt att ställa större krav på arkitekturen. Vi vill att Knivsta ska fortsätta utvecklas i en lagom takt för att fortsätta vara en trivsam plats att bo på.