Stoppa bemanningsföretagen i sjukvården

Regionen klarar inte att upprätthålla en akutsjukvård som länsinvånare har rätt till, skriver Carina Kumlin och Lars O Ericsson

Bristen på personal är grunden till vårdens problem i Uppsala län, skriver Carina Kumlin och Lars O Ericsson.

Bristen på personal är grunden till vårdens problem i Uppsala län, skriver Carina Kumlin och Lars O Ericsson.

Foto: Adam Wrafter

Debatt2023-05-29 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialstyrelsen har fastställt ett nationellt riktvärde med 1 100 invånare per heltidsarbetande läkare i allmänmedicin. Inom region Uppsala är det i dag 2 350 invånare per heltidsanställd distriktsläkare inom Nära vård och hälsa (primärvården/vårdcentraler). Det saknas tillgängliga fast anställda distriktsläkare och utbyggda mobila läkarteam som kan ge stöd för dem som bor i eget hem. Detta påverkar direkt inflödet av främst äldre till akutmottagningar.

Det är dags att sätta stopp för bemanningsföretag inom vården, och erbjuda vår viktiga vårdpersonal, inom både privat och offentlig regi, en bra arbetsmiljö.

Regionens politiker klarar inte att upprätthålla en akutsjukvård som länsinvånare har rätt till enligt lag. Det konstaterar revisorerna i sin rapport om sommaren 2022. 

Nyckeltal visar att överbeläggningar varit på en mycket högre nivå (14 procent) jämfört med snittet för samtliga regioner (8 procent) under sommaren 2022. Veckan efter midsommar var den genomsnittliga tiden som en patient tillbringade på akuten 14 timmar. Många äldre patienter tvingas vänta mer än ett dygn på akutmottagningen.

Grundorsaken är liksom tidigare brist på personal. Revisorerna anger i rapporten att den “mest fundamentala faktorn” är förbättrade arbetsvillkor för sjuksköterskor och övrig omvårdnadspersonal. Sjuksköterskor som sagt upp sig anger arbetstider, arbetsbelastning och lön som de viktigaste orsakerna.

I januari krävde Arbetsmiljöverket att arbetsmiljöproblemen på akutmottagningen skulle vara lösta i mars (UNT 22/5). Men situationen är i princip oförändrad.  Några ytterligare resurser för att förbättra arbetstider eller lönenivåer blir det inte, trots att alliansen utlovat detta för 2023.

Regionen borde ha gjort en helhetsplanering tillsammans med sina medarbetare med förbättrade arbetstider, möjlighet att påverka sina scheman, en dräglig lön och arbetssituation. Det som regionens revisorer, socialstyrelsen, arbetsmiljöverket och Inspektionen för vård och omsorg krävt en lösning på. I stället beslutades att ge personalen en aktivitetskväll i Botaniska trädgården och en bok om covid. Och start av en egen bemanningspool. Detta har kostat miljoner, och har bara irriterat personalen. 

Sommarens planering pågår för fullt, med som vanligt extra ersättning för dem som flyttar sina semestrar, och extra övertidsersättning. Samma lösning som provats de senaste åren utan effekt, annat än att sjuksköterskor inte får den återhämtning som de så väl behöver. 

I ett försök att stoppa köp av sjuksköterskor från bemanningsföretag, har ledningen satt ett tak för vad bemanningsföretaget får i ersättning per timme. Denna lägre ersättning och lön minskar förstås intresset från erfarna bemanningssjuksköterskor att arbeta på sjukhuset, och då levererar bemanningsföretaget nyexaminerade sjuksköterskor. Vilket direkt påverkar arbetssituationen och administrationen för de sjuksköterskor som ska inskola varje ny bemanningssjuksköterska. Tid som tas från patienterna!

Utvecklingspartiet demokraterna vill att regionens och kommunernas fokus ska vara på att varje patient får den vård som de har rätt till enligt lag:

  • Fatta ett politiskt beslut om ett datum för när köp från bemanningsföretag kan upphöra.
  • Satsa på att behålla de sjuksköterskor och övrig vårdpersonal som har valt att arbeta inom region och kommun
  • Prioritera kärnverksamheterna, så att mer vård kan ges i det egna hemmet
  • Arbeta förebyggande så att behovet av vårdplatser på sikt inte behöver öka.

I Uppsala utbildas cirka 100 nya sjuksköterskor varje år. Satsa på att rekrytera dem, och behåll dem tillsammans med den ordinarie vårdpersonalen.Ordinarie personal som arbetar i team ger en mycket högre kontinuitet och säkerhet för patienter, och bättre arbetsmiljö med stöd, mentorskap och specialistutbildningar för sjuksköterskor.