Livsviktig kroppsdel

En strategi för att förbättra tandhälsan kan spara resurser åt sjukvården. Det är fakta, inte ideologi, skriver fem liberaler.

Lena Lundberg (L)

Lena Lundberg (L)

Foto:

Debatt2017-03-04 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När vi visar våra tänder avslöjar vi våra levnadsvillkor. Karies ger smärta, ätproblem och infektioner. Bakterier i munnen kan leda till lunginflammation hos bräckliga människor, men det stannar inte där.

Äldre med fler tänder kvar klarar sig bättre i minnestest. Personer som kan tugga bra har ofta en bättre kognitiv förmåga.

Nyligen visade en Uppsalastudie av 15 500 hjärt-kärlsjuka patienter att de som förlorat många tänder oftare dör eller blir sjuka, oberoende av andra risker och av socioekonomi.

Detta innebär att mun och tänder är en del av kroppen, och utan omtanke kan de stå oss dyrt i både lidande och pengar.

Inflammation i munnen kan påverka hela vår kropp. En studie av över 300 000 patienter visar att människor med typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom eller sjukdomar i hjärnans blodförsörjning behöver mindre sjukvård och färre vårddygn om de får tandhälsovård.

I genomsnitt halverades patienternas sjukvårdskostnader – en ofattbar förbättring i hälsa.

Dålig tandhälsa kan dessutom göra oss undernärda, vilket är kostsamt både i lidande och pengar. 20–50 procent av alla sjukhuspatienter är undernärda. På Irland beräknas kostnaden motsvara hela 10 procent av sjukvårdsbudgeten och i Nederländerna drygt 2 procent. Överfört till vår region, innebär det med en återhållsam skattning hundratals miljoner kronor årligen. Hundratals miljoner där varje krona innebär lidande för en människa. Om vi kan använda delar av den summan till annat är det välkommet på många sätt.

Ändå faller äldre människor genom maskorna i välfärdens nät. Sex av sju vuxna personer har regelbundna tandvårdskontakter så länge de är friska, men med tiden blir besöken svårare och glesare.

En bräcklig människa förlorar lätt sina kontakter med tandvården.

På äldreboenden tvingas många äta passerad mat till varje måltid och många biståndshandläggare vet inte att hemtjänst kan ge rätt till hembesök från tandvården. Och inom den vanliga sjukvården vet man alldeles för lite om tänder och mun.

Vad ska vi då göra åt detta? Liberalerna tror på samverkan mellan tandvård, sjukvård och äldreomsorg. Vi krävde därför en region­övergripande strategi för ökad tandhälsa, minskat sjukvårdsbehov och klokare resursanvändning. Svaret blev ”Nej, tack.”

Folktandvården uttalade sig positivt om motionen. I Vårdstyrelsen var man enig om att en ökad samordning mellan tandvård, vårdcentraler och sjukhus skulle göra patienterna friskare, men insåg också att detta till en början skulle kräva resurser, även om god tandvård i sin tur kan spara åt sjukhusvården. Gott så. I stället för att omprioritera dessa resurser för att förebygga sjukdom valde dock fullmäktige att AVSLÅ motionen.

I dag saknas ett strukturerat samarbete med kunskapsöverföring mellan sjukhus, vårdcentraler och äldreomsorg.

Sedan 2013 finns ett centrum för äldretandvård i Uppsala med kunskap som behöver komma fler till del. Folktandvården gör viktiga insatser i äldreboenden, men skulle kunna bidra mer, och för fler. Vårdcentraler kan lära sig fånga upp riskgrupper, tandvårdspersonal kan anställas av sjukhus för att ge patienter råd under sjukhusinläggning, förbättra deras tandhälsa och förebygga återinläggning. Dessutom skulle biståndshandläggare, personal på samtliga äldreboenden och vårdcentraler, liksom pensionärer på träffpunkter för äldre kunna utbildas i regelverk, i vikten av god munhälsa och om risker för tandlossning. Riskgrupper skulle också kunna erbjudas ytterligare rabatter och abonnemangstandvård.

Zadie Smiths roman Vita tänder beskriver relationer där ingen av parterna är beredd att lyssna eller acceptera den andres synpunkt. Allt utom det egna är fel.

Tandhälsans kopplingar till dödlighet, hälsa och sjuklighet är dock välkända. Detta är därmed inte en ideologisk fråga, utan en faktafråga.

En strategi för att förbättra riskgruppers tandhälsa kan ge friskare befolkning och samtidigt spara resurser till andra patienter. Det enda som krävs är samarbete mellan invånarnas förtroendevalda.

Lina Nordquist, regionråd i opposition (L)
Lena Lundberg, Kajsa Dovstad, Janine Bichara, Monica Lundberg
Liberalerna Region Uppsala

Tandhälsa