Uppgifterna om vad som hänt har skakat oss djupt och är inget annat än en tragedi. Dessa kvinnor har inte bara blivit berövade sina livmödrar – deras integritet, både fysiskt och psykiskt, har blivit kränkt. Många av dem står nu inför en lång återhämtning, både kroppsligt och psykiskt. Situationen är oacceptabel och tydliggör behovet av att vi får ett robust och fungerande kvalitetsledningssystem inom vården. Bedömningar inom vården görs av professionen, men från politikens sida måste vi göra allt vi kan för att säkerställa att något liknande aldrig sker igen.
Därför är det avgörande att nuvarande styret med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet inte tillåter att arbetet med att förbättra kvalitet och patientsäkerhet stannar upp. När Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet styrde dåvarande Landstinget 2010-2014 beslutades att ett certifierat kvalitetsledningssystem för hälso- och sjukvården skulle införas. Detta arbete avbröts när Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tog över styret under mandatperioden 2014-2018. År 2021 beslutade Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet återigen att införa ett regionövergripande certifierat kvalitetsledningssystem för hälso- och sjukvården. Nu kommer återigen oroande signaler om att det socialdemokratiska styret planerar att backa från att införa ett certifierat kvalitetsledningssystem för hälso- och sjukvården.
Att systematiskt arbeta för att stärka kvaliteten inom hälso- och sjukvården handlar om att skapa en nödvändig infrastruktur för att vårdpersonalen ska kunna utföra sitt arbete på bästa möjliga sätt. Tänk på det som en checklista som ser till att allt fungerar som det ska. I grund och botten handlar det om att utveckla och förbättra möjligheten att främja god hälsa och säkerställa vård på lika villkor, samtidigt som kvalitet och patientsäkerhet bibehålls och stärks. Regionen bör ta in extern kompetens för att en gång för alla få kvalitetsledningssystemet på plats.
Det är också viktigt att avvikelserapporteringen fungerar och att vårdpersonalen upplever att avvikelser tas om hand och att de får återkoppling. Ett välfungerande kvalitetsledningssystem ska inte bara fånga upp brister – det måste också garantera att de åtgärdas och att återkoppling ges så att verksamheten ständigt förbättras.
Som exempel kan nämnas två avdelningar vid Akademiska sjukhuset, Brännskadecentrum och Medicinsk fysik och teknik, som är ISO-certifierade. Dessa avdelningar visar att ett strukturerat kvalitetsarbete leder till konkreta och kontinuerliga förbättringar. Detta arbetssätt bör bli normen i hela sjukhusverksamheten - inte undantaget.
Vi behöver satsa mer på kvinnosjukvården. Tyvärr ser vi nu en politisk riktning som hotar att stjäla fokus från kvinnosjukvårdens viktigaste uppgifter genom det socialdemokratiska styrets beslut att prioritera införandet av regionfinansierade hemförlossningar. Vi menar att styrets beslut bör omprövas omgående. Vår prioritet måste vara att fokusera på kvinnosjukvårdens kärnuppdrag: att erbjuda trygg och säker vård för alla kvinnor.
Vi välkomnar beslutet att tillsätta en oberoende utredning av händelserna, utöver den Lex Maria-anmälan som redan gjorts. En extern granskning ger en viktig möjlighet att få klarhet i vad som gått fel och vilka förbättringsåtgärder som behövs för att förhindra att något liknande inträffar i framtiden. Det är dessvärre anmärkningsvärt att inte detta initiativ kommit tidigare, utan först efter påtryckningar från oppositionen.
För dessa 33 kvinnor är detta en livslång tragedi. De har inte bara förlorat sina livmödrar – de har förlorat sin tillit till vården. Vi måste säkerställa förtroendet för vården. Ingen kvinna ska behöva oroa sig för att bli felbehandlad när hon söker hjälp. Vi behöver därför ett starkt och välfungerande kvalitetsledningssystem som skyddar patienternas säkerhet och välbefinnande, och vi måste göra det nu.