Lite bättre gräsmatta?

S, MP och V vill slösa 400 miljoner på ungefär lika många platser som i dag – och något bättre gräsmatta, skriver tre folkpartister.

Mohamad Hassan

Mohamad Hassan

Foto: stewen@qimage.se

DEBATT2015-03-14 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det pågår en debatt om arenafeber runt om i Sverige. Även i Uppsala måste vi vara försiktiga med att påbörja projekt, som gör det svårt för föreningar att använda arenor, som de inte har råd med.

Samtidigt kan vi också se en effekt av att inte göra något alls. Då drabbas kommunen i sin helhet och våra föreningar får inte de rätta förutsättningarna att utöva sin idrott, vilket leder till att duktiga spelare och framgångsrika ledare väljer andra orter, där de ges bättre villkor.

Man ska aldrig underskatta arenornas betydelse för rekrytering och resultat. Att hålla nere kostnader, och inte bygga idrottshallar, var mantrat under många år och man trodde från politiskt håll att ”sparsamhet” på idrottsanläggningar var bra. Det var inte lätt för Folkpartiet och alliansen när vi kom till makten 2006 att överta en kommun med starkt eftersatta idrottsanläggningar och brist på visioner om hur framtidens idrott ska främjas. Vi satte i gång arbetet, beslut fattades om nya idrottshallar och byggandet av anläggningar tog fart. Flera hallar står redan på plats och en del är på gång.

Vårt nästa steg är Studenternas IP som är Uppsalas hjärta, en historisk arena som har stor betydelse för många Uppsalabor.

Det som är viktigt för en idrottsförening är möjligheterna att använda nya arenor utan att knäckas av hyreskostnader. Erfarenheterna runt om i Sverige är varierande. Det finns kommuner som har lyckats hålla nere bygg- och investeringskostnader och på det sättet möjliggjort för föreningar att bedriva sina verksamheter utan att riskera den redan ansträngda ekonomin som idrottssverige tyvärr lider av.

Det finns olika sätt att hålla nere kostnader. Vi kan självklart göra som i Växjö: bygga billigt, effektivt och samlat. Vi kan också göra som många andra tillväxtkommuner: hitta lösningar med andra aktörer.

Det bästa är givetvis att kombinera både ett billigt och effektivt byggande med smarta lösningar.

Ett exempel är att arenabyggnaden innehåller lokaler som kan hyras ut till olika verksamheter. Det kan vara kontor, skola, affärer, café och restauranger, hotell och varför inte ungdoms- och studentbostäder. Vi politiker bör naturligtvis inte detaljstyra utan försöka hålla oss på ett övergripande plan, men ett sådant bygge kräver en tydlig inriktning där den politiska viljan att kombinera arenan med kommersiella lokaler och bostäder för att hålla kostnaderna nere måste vara central.

En kommun blir fullödigare för medborgarna och mer attraktiv för besökare om det finns idrottsliga och kulturella aktiviteter på alla nivåer för både bredd och elit. Vi var politiskt eniga om att Studenternas ska bli en arena för framtiden och möta det Uppsala som utvecklas och växer.

Därför blev vi häpna och bestörta när vi läste att den nya majoriteten med Miljöpartiet och kommunalrådet, tillika ordförande i idrotts- och fritidsnämnden, Rickard Malmström i spetsen sade (UNT 20/2) att Studenternas ska krympas och ”bara” ha kapacitet för 8 000 platser, alltså nästan lika många som nu.

De rödgrönas agerande är väldigt oproffsigt ur ett långsiktigt perspektiv. Det nuvarande Studenternas har stått där i hundra år och ett nytt Studenternas bör vara så modernt utformat att det håller i hundra år det också. När Studenternas byggdes 1909 var Uppsalas befolkning 28 000, i dag är vi över 200 000 invånare. Inom de kommande 25 åren kommer Uppsala att växa med minst 100 000 invånare. Uppsala bör planera sin nya arena för denna tillväxt och inte utgå från gårdagen.

Ett rikt idrotts- och kulturliv är en viktig faktor för att attrahera människor att vilja bo och leva i vår expansiva stad. Vi har ett ansvar för stadens utveckling och då kan man inte kortsiktigt planera en arena med en publikkapacitet som motsvarar en stad på 50 000 invånare.

De rödgröna tänker inte heller på att en arena med en publikkapacitet på minst 15 000 skulle göra Uppsala mer intressant som eventstad och innebära att Uppsala kan komma på tal om Sverige arrangerar fotbolls-EM eller motsvarande internationella tävlingar i framtiden.

Med den tillväxttakt som Uppsala har, kommer Studenternas med 8 000 platser att vara för litet ganska snart. Då kommer säkerligen krav på en ny, större arena att dyka upp med investeringar på ytterligare hundratals miljoner som följd. Folkpartiet vill bespara nästa generation detta och redan nu bygga för framtiden.

Vi är mycket oroade över att det är en visionslös majoritet som styr Uppsala i dag. Folkpartiet vill ha ett nytt Studenternas som har en kapacitet för 15 000 platser. Vårt förslag innebär innovativa lösningar för en arena som fortfarande är användbar i Uppsala om hundra år, lägre investerings- och driftskostnader och fler ungdoms- och studentbostäder. Mot det vill S, MP och V slarva bort cirka 400 miljoner kronor på en något bättre gräsmatta, omklädningsrum, belysning, fasad, restaurang och medierum och ungefär lika många platser. Det är slöseri, då är det mer logiskt och kostnadseffektivt att rusta upp den nuvarande arenan. Eller låta bli helt!

Mohamad Hassan, kommunalråd (FP)

Karin Lawenius, (FP), idrotts- och ­fritidsnämnden

Mats Dafnäs, (FP), Sport- och ­Rekreationsfastigheter AB

Studenternas

Läs mer om