I dag kan nog betydligt fler säga namnet på sin frisör än på sin läkare. Det vill Liberalerna ändra på – vi vill att alla människor ska ha en egen, namngiven, fast husläkare. En fråga Liberalerna drivit i decennier.
Norsk forskning visar att akutbesök minskar med 30 procent och dödligheten med 25 procent om patienterna har haft samma läkare i 15 år eller mer, jämfört med om de har haft samma läkare i ett år eller mindre (DN 20/8 2022). Det är inte bara personligare och bekvämare, det kan också rädda liv.
För många som besöker vårdcentralen kan det i dag vara en frustrerande upplevelse att gång på gång mötas av ännu en ny läkare. Man tvingas upprepa sin historia, förklara sina mediciner och symtom om och om igen. Detta tar tid och kan vara påfrestande, särskilt för dem som är äldre och multisjuka.
Alternativet vore istället ett besök där läkaren känner till din sjukdomshistoria och läkemedelsbehov, som känner dig tillräckligt väl för att upptäcka subtila förändringar och förutse problem innan de uppstår. Detta är verkligheten i många europeiska länder som Nederländerna, Frankrike, Norge, Estland och Tyskland, där nästan alla invånare har en fast läkare.
Men Sverige har jämförelsevis en mycket låg andel läkare i primärvården jämfört med många andra europeiska länder. Både nu och minst tio år framåt råder det stor brist på primärvårdsläkare. Bristen beror till stor del på att många väljer att arbeta deltid eller lämna yrket helt. Men kompetensförsörjningen kan inte lösas enbart genom att utbilda fler. Vi måste jobba bättre med att attrahera, utveckla och behålla personal.
Region Uppsala är en av tre regioner som har antagit handlingsplaner för att nå Socialstyrelsens riktvärde för fast läkarkontakt senast 2030, med siktet inställt på 1100 patienter per distriktsläkare och 550 patienter per specialisttjänstgörande läkare. Enligt en sammanställning i april från Sveriges läkarförbund ligger vi under riksgenomsnittet. Endast 37 procent har en fast, namngiven läkarkontakt. Tempot i omställningen måste öka. Vi liberaler vill därför:
- Skapa fler platser för grundläggande tjänstgöring och specialistutbildning. Dagens läkarstudenter är framtidens specialistläkare.
- Uppmuntra fler läkarstudenter att välja allmänmedicin och stärka möjligheten till snabbspår för dubbelspecialisering.
- Möjliggöra för mer forskning inom primärvården så att de allmänläkare som vill forska får göra det.
- Förbättra arbetsmiljön med god löneutveckling, hållbara arbetsscheman och möjlighet till återhämtning.
- Satsa på att modernisera lokaler för att skapa bättre och mer funktionella förutsättningar för personalen.
- Satsa på digitala lösningar och nya arbetssätt för att nyttja medarbetarnas kompetens.
- Lyssna på våra medarbetare och deras förslag på förbättringar.
Ju fler läkare som snabbt kan slutföra sin grundläggande tjänstgöring, desto fortare kan de påbörja sin specialistutbildning inom ett specifikt medicinskt område. Vi behöver se till att fler kommer vidare i sin läkartjänst snabbare. Om vi inte gör detta arbete riskerar den aggregerade delen av nyexaminerade läkare att stå och trampa vid startlinjen istället för att påbörja sin resa till att bli fullbordade läkare.
Genom att fortsätta driva omställningen från en sjukhustung vård till en vård med fokus på primärvården innebär det färre onödiga besök på akuten, bättre uppföljning av kroniska sjukdomar och tidigare upptäckt av allvarliga tillstånd. Men för att detta ska bli möjligt måste vi nå målet för ökad möjlighet till en fast läkarkontakt.
Vi kommer att fortsätta kämpa för en primärvård där kontinuitet är regel, inte undantag, där patienter ska känna igen sin läkare och läkaren kommer att känna igen sina patienter. Att satsa på fasta husläkare räddar liv. Därför är det här en prioriterad fråga för oss i Liberalerna.