Liberala värderingar riskerar att gå förlorade

Det är klokt att Sabuni använt en framgångsrik partiledare som bollplank, förhoppningsvis har de flesta makthavare gjort samma sak, skriver Lina Nordquist och Maria Mattsson Mähl.

Vi har inte alltid de enkla svaren, men vi är ett seriöst parti som kämpar hårt för viktiga värderingar, skriver Lina Nordquist och Maria Mattsson Mähl.

Vi har inte alltid de enkla svaren, men vi är ett seriöst parti som kämpar hårt för viktiga värderingar, skriver Lina Nordquist och Maria Mattsson Mähl.

Foto: Foto: Privat

Debatt2020-05-13 02:08
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pandemin har slagit hårt mot svensk ekonomi och skapat rädsla. I sådana lägen tenderar nationalism, konservatism och socialism att få ett ökat inflytande över människors vardag. Många vill sluta sig inåt, backa in i framtiden eller lämna all makt åt staten. Vi ser exempel på detta redan nu. För att få tillgång till en flexibel form av korttidspermittering är till exempel kollektivavtal ett krav. Tidigare frihetliga röster påstår dessutom denna vår att vuxna människor inte är kapabla att följa rekommendationer och myndighetsråd: de vill att staten med tvång ska sätta upp förbud och låsa in oss.  

I samma tid ifrågasätts vårt arbete för att bygga ett samhälle för frihet. SvD ifrågasätter Nyamko Sabunis relation med före detta partiledare Lars Leijonborg och Svenskt näringslivs chef för kommunikation och opinion, liberalen Johan Jakobsson. Artiklarna innehåller konspiratoriska tankar om att Liberalernas politik skulle vara tagen gisslan av buss- och lastbilstillverkaren Scania. Ingenting kunde vara mer fel. 

Bakom Liberalernas partiprogram och förslag ligger många människors hårda arbete under åratal. Medlemsinitiativ, lokalföreningsengagemang, arbetsgrupper, utskott och landsmöten – listan över instanser som penetrerar en fråga kan göras lång. För oss är den röda tråden att med kunskap stärka individens framtid genom utbildning, mångfald, integration, globalisering, klimatansvar och skyddsnät.

När Sabuni valdes till partiordförande var hon tydlig i att hon ville bli en lyssnande partiledare där fler skulle känna sig delaktiga. Hon har haft en transparent process, både intern och extern, för att formulera politik utifrån vårt partiprogram. En vanlig farhåga om förtroendevalda är att de isolerar sig, saknar verklighetsförankring och inte lyssnar. Sådant beteende skulle vara grund för kritik: politiska förtroendeuppdrag förutsätter beskrivningar från småföretagare, industri, civilsamhälle, offentlig sektor och människors vardag, vare sig vi håller med eller inte: hur ska vi annars kunna bygga ett bättre samhälle? Beskrivningarna är förstås partsinlagor av olika karaktär och analyserna gör ju vi förtroendevalda. Men alla pusselbitar är viktiga. Förståelse är helt enkelt en nyckel till framgång 

Det är klokt att Sabuni använt en framgångsrik partiledare som bollplank. Förhoppningsvis har de flesta makthavare erfarna människor att bryta åsikter med. Sannolikt har statsministern Stefan Löfvén kontakter med Göran Persson, trots att han finns med på förteckningen över konsulter hos lobbyisten JKL och är ordförande i Swedbanks styrelse, där hans före detta statssekreterare Jens Henriksson för övrigt är vd. Den starka kopplingen mellan LO och Socialdemokraterna eller mellan LRF och Centerpartiet förvånar inte någon, utan är en självklarhet i svenska politik. När ett oberoende, kunskapstörstigt riksdagsparti har kontakter med många externa aktörer blir det nu braskande rubriker. Risken är att det är ett tecken på att våra farhågor är på väg att besannas. 

Ett reellt hot växer denna vår mot liberala värderingar. Rätten till abort, friskola för sitt barn eller att hissa regnbågsflaggan vid Uppsala stadshus – där ligger hotet. Inte i att ta in synpunkter för att utforma en politik som tar oss framåt. 

Utbildning, forskning, skyddsnät och företag behöver oss liberaler mer än någonsin. Men ett parti som riskerar att hamna under riksdagsspärren behöver hjälp. De liberala värderingar som vi liberaler arbetat så hårt för under hela 1900-talet riskerar att gå förlorade. Därför vill vi uppmana självständigt tänkande människor att läsa vårt partiprogram. Vi har inte alltid de enkla eller populistiska svaren på olika frågeställningar, men vi är ett seriöst parti som kämpar hårt för viktiga värderingar och för människors möjligheter. När lyssnande och dialog ifrågasätts – då är det illa ute med vårt samhälle.