Läxhjälp ska omfatta alla

Läxhjälp ska aldrig hänga på dina föräldrars plånbok, skriver Ibrahim Baylan.

Vi tänker ta bort läx-Rut, skriver Ibrahim Baylan (S).

Vi tänker ta bort läx-Rut, skriver Ibrahim Baylan (S).

Foto: Rebecka Uhlin / SvD / TT

DEBATT2014-09-13 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolans uppgift är att ge varje barn en bra start i livet. Oavsett var du bor och vad dina föräldrar gör ska skolan ge dig förutsättningar att klara kunskapsmålen och känna framtidstro. Så är det långt ifrån i dagens Sverige. Under högerregeringens tid vid makten har skolresultaten sjunkit och klyftorna mellan elever ökat. Nödvändiga investeringar i våra barns framtid har valts bort till förmån för stora ofinansierade skattesänkningar.

En av de reformer som är mest talande för högerns ojämlika skola är införandet av subventionerad privatundervisning och läxhjälp, så kallad läx-Rut.

I stället för att se till att alla barn får den läxhjälp de behöver, har regeringen skräddarsytt ett avdrag för föräldrar med tjock plånbok. Det är en politik som inte bara befäster, utan direkt spär på, klassklyftorna i skolan.

Tidigt varnade Skolverket för att subventionerad läxhjälp inte skulle nå elever med resurssvaga föräldrar. Det var ingen vågad gissning. Två timmars privatundervisning kostar efter gjort Rut-avdrag cirka 470 kronor – en kostnad som långt ifrån alla familjer har råd med. Det är inte heller någon hemlighet att Rut-avdrag utnyttjas mest i rika områden som Danderyd, Lidingö och Vellinge. Samtidigt lyser läxhjälpsföretagen med sin frånvaro i de kommuner som har sämst skolresultat. De barn som behöver läxhjälpen allra mest blir utan.

Parallellt med skolans fall växer sig nu marknaden för privat läxhjälp allt större i Sverige.

Nyligen rapporterade TT att de fem största läxhjälpsbolagen omsätter nästan 100 miljoner kronor om året. Det är en absurd utveckling.

I ett läge där skolan är i stort behov av mer resurser, går alltmer av våra skattemedel till läx-Rut-företag. De som själva inte har råd att köpa privat läxhjälp till sina barn är med och betalar för de familjer som har det bättre ställt.

Till bilden hör också att läx-Rut är en direkt slösaktig användning av våra gemensamma resurser. Kostnaden per privatundervisningstimme är betydligt högre än för motsvarande undervisning i skolan.

Vi socialdemokrater kommer aldrig att acceptera denna utveckling. Vid valseger tänker vi ta bort de statliga subventionerna till privatundervisning och läxhjälp och i stället bygga ut läxhjälp för alla. För att lyckas med det kommer vi att investera 1,6 miljarder kronor under de kommande fyra åren. Det är en ansenlig summa, men ett viktigt steg för alla elever oavsett hemförhållanden ska ges förutsättningar att lyckas i skolan.

Vi ser också att staten behöver ta ett ökat ansvar för en jämlik skola där resurser fördelas efter behov. I dag är det är mer än åtta gånger så hög risk att en elev med en förälder som har grundskoleutbildning inte blir behörig till gymnasiet än en elev med en högutbildad förälder. Så kan det inte fortsätta. OECD visar att jämlika skolsystem och höga kunskapsresultat hänger ihop, något som Sverige borde dra lärdom av. Socialdemokraterna vill att staten ska investera 2 miljarder under nästa mandatperiod för att höja resultaten i de skolor som har tuffast förutsättningar och låga resultat. Vi kommer också att höja lönen rejält för 3000 skickliga lärare som jobbar i dessa skolor.

Sverige står nu inför ett viktigt framtidsval. Antingen fortsätter vi på den inslagna vägen med växande klyftor och stora skattesänkningar. Eller så väljer vi en ny riktning och gör de investeringar som krävs för att alla barn – inte bara de med föräldrar som har råd – ska få en bra start i skolan och i livet.

Ibrahim Baylan, utbildningspolitik talesperson och vice ordförande i utbildningsutskottet

Läs mer om